appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Dit is de Zondag
STER Advertentie

Migraine en alternatieve behandelmethoden

ANP
zaterdag 15 februari 2020 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Migraine kan je leven ontwrichten. Niet voor niets staat migraine op de twee plaats van de meest belastende ziektes wereldwijd. In de zoektocht naar oplossingen komen veel patiënten uit bij alternatieve behandelmethodes. 

Middeleeuwen 

In de middeleeuwen dacht men dat migraine werd veroorzaakt door boze geesten in het hoofd. Om het lijden te verlichten werden zelfs gaten in de schedel van patiënten geboord. 

Dat de pijn en impact van een aanval enorm zijn, weet ook Mariette Baarda. De hamerende hoofdpijn sneed recht door haar hoofd en haar leven. 

De ziel reinigen

Uit wanhoop zocht zij - net als veel mensen met migraine - haar heil bij alternatieve behandelmethodes. Ze bezocht een peperdure natuurgenezer in Duitsland, probeerde een ayurvedisch dieet en nam - geheel in de stijl van de middeleeuwen – deel aan een ceremonie om de ziel te reinigen.

Kwakzalvers 

"Helaas is er een groep kwakzalvers die zich bezighoudt met ziektes waar de gewone zorg niet direct een oplossing voor heeft", zegt neuroloog Hans Carpay van de Tergooi ziekenhuizen. Dit geldt volgens hem vooral voor rugpijn en migraine. "Het is verderfelijk dat mensen geld verdienen ten koste van patiënten die wanhopig zijn."  

Wat maakt dat je een migraine-aanval krijgt en is het ooit te genezen? - deel 3

Nederland telt heeft naar verwachting 2 miljoen mensen die wel eens migraine hebben, maar de helft van de patiënten gaat nooit naar de dokter. Carpay: "Mensen denken ten onrechte dat migraine bij het leven hoort." Een groot misverstand is volgens hem dat het een lifestyle-ding is waar niets aan te doen is.  

Er is medicatie om een aanval te voorkomen en er zijn middelen om tijdens een aanval de pijn te verzachten, maar bij een deel van de migrainepatiënten slaat dit niet aan. 

Pijnstillers 

Veel mensen proberen de symptomen te bestrijden met hoofdpijnpillen. Neuroloog Michel Ferrari schreef de 'hoofdpijnbijbel'. Die leest als een waarschuwing om vooral geen hoofdpijnstillers te gebruiken. "Paracetamol werkt niet bij migraine. Ik erger me wild aan reclames voor middelen met fancy namen waar gewoon paracetamol inzitten." 

Het tegenstrijdige volgens Ferrari is dat té veel pijnstillers en middelen tegen migraine bij sommige mensen kunnen zorgen dat de aanvalsfrequentie toeneemt. 

Luister hier deel 1deel 2deel 3deel 4 en deel 5 van de reportageserie over migraine.

Vragen van Spraakmakers 

In de rubriek Vragen van Spraakmakers beantwoorden we iedere week een vraag van een communitylid in een reportageserie. Deze week vraagt communitylid Roliena Top zich af wat maakt dat je een migraine-aanval krijgt en of het ooit te genezen is. Verslaggever Roy Heerkens zoekt het uit. Ook Spraakmaker worden? Meld je hier aan en deel je kennis en ervaring met de redactie.  

 

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1