appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Met het Oog op Morgen
STER Advertentie

'Slangen, spinnen en alpaca's zijn niet geschikt als hulpdier'

NOS Jeugdjournaal
zaterdag 25 januari 2020 | MAX | Lisa Konings Twitter

Binnenkort mogen er geen hulpdieren meer mee op vluchten naar de Verenigde Staten, behalve speciaal getrainde honden. Te veel mensen maakten misbruik van de regeling. Jan van Summeren van Stichting ZorgDier Nederland vindt het goed dat het meer gestroomlijnd wordt, zei hij in Nieuwsweekend.

Slangen, spinnen, eekhoorns en zelfs een shetlandpony. Allerlei dieren werden opgegeven als ‘hulpdier’ om aan boord te mogen van het vliegtuig. Het Amerikaanse Ministerie van Transport ging het te ver en wil nu alleen nog maar speciaal getrainde honden als hulpdier aan boord toelaten. 

Slangen en spinnen

Een maatregel die nodig blijkt, maar helpen is niet exclusief aan honden besteed zegt Jan van Summeren van Stichting ZorgDier. “Wij werken ook heel veel met katten”, aldus Van Summeren. Dieren zoals slangen en spinnen zijn volgens Van Summeren niet geschikt.

Dieren worden niet alleen gebruikt voor lichamelijke ongemakken en beperkingen, maar ook voor verschillende psychische redenen. "Mensen hebben behoefte aan contact en een dier kan dat bieden", vindt Van Summeren. "Het contact kan fijne motoriek stimuleren."

Dementie

Wat je ook vaak ziet is dat het uitkomst biedt voor gehandicapte mensen met obesitas. Als er een hond over de vloer komt komen die mensen meer in beweging, want de hond moet uitgelaten worden." Als laatste argument wordt het stimuleren van het geheugen geopperd: "We merken dat mensen met dementie vaak herinneringen krijgen aan hun eigen huisdier als er een hulpdier langs komt. Zo komen deze personen weer even terug in het hier en nu."

Naast honden en katten worden er ook nog wel andere dieren gebruikt als zogenoemd hulpdier. Dit is vaak geen goed idee, stelt Van Summeren. Neem bijvoorbeeld de alpaca:

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Steundieren van boord!

Nieuwsweekend op NPO Radio 1

Iedere zaterdagochtend tussen 08:30 en 11:00 uur presenteren Mieke van der Weij en Peter de Bie het programma Nieuwsweekend voor Omroep MAX.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1