appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Koos Neuvel: 'Ik had mijn dochter nooit naar een eetstoorniskliniek moeten sturen'

ANP
donderdag 17 oktober 2019 | EO | Sven Boone

In 2016 overlijdt de 18-jarige Nora na een jarenlange strijd tegen een eetstoornis. Haar vader Koos Neuvel beschrijft in het boek Nora & Co. het verhaal van zijn dochter en zeven andere meiden die zij tegenkwam in de kliniek. Zijn conclusie is dat er iets moet veranderen in de anorexiazorg. "De eetstoorniskliniek was een vrije val", zo vertelde hij in Dit is de Dag.

Hoe is de zorg voor patiënten met anorexia?

Neuvel zag zijn dochter van een vrolijke tiener veranderen in een meisje dat niet meer wilde eten. De behandelingen om haar beter te maken hadden niet het gewenste effect. "Ze nam binnen de kortste keren slechte gewoonten over van de anderen." Hij had het gevoel dat er iets niet klopte en er iets pervers gaande was. "Als ik dit van tevoren had geweten, had ik beslist nooit mijn dochter in een eetstoorniskliniek laten opnemen."

Verschil per persoon

Eric Furth is bijzonder hoogleraar eetstoornissen aan het Leids Universitair Medisch Centrum, en behandelaar bij de GGZ-instelling Rivierduinen. Hier worden jonge meiden in groepsverband geholpen om van hun eetstoornis af te komen. "Het is permanent hard werken op zo'n kliniek en patiënten kunnen onderling veel doen. Het verschilt ook enorm veel per persoon, want de één is veel gevoeliger om het gedrag over te nemen van de ander."

Ondanks de inzet en motivatie van de behandelaars ziet Neuvel zich dochter steeds verder achteruit gaan. Uiteindelijk overlijdt zij in oktober 2016 aan de gevolgen van anorexia. "Vandaag is voor ons ook een bijzondere dag, want ze zou 21 jaar zijn geworden."

Beste zorg

Ook al overlijden in Nederlands tientallen mensen aan de gevolgen van anorexia, zegt dit volgens Van Furth niet dat de kwaliteit van de zorg te laag is. "We hebben in Nederland misschien wel de beste zorg ter wereld." Koos Neuvel is daar na de ervaring met zijn dochter Nora niet meer van overtuigd. "Ik heb mijn vraagtekens bij deze stelling. Want hoe meet je het herstel bijvoorbeeld?"

Op donderdag 18 oktober, Nora's sterfdag, verschijnt het boek Nora & Co. "Ik hoop dat mijn boek een aanzet biedt om te overdenken waarom deze ziekte zo lastig te behandelen is en wat eraan gedaan kan worden om dat te verbeteren." 

Luister het hele gesprek in Dit is de Dag hier terug:

Hoe is de zorg voor patiënten met anorexia?

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1