Schok en opluchting over euthanasie-uitspraak: twee artsen met twee meningen

foto: ANPfoto: ANP
  1. Nieuwschevron right
  2. Schok en opluchting over euthanasie-uitspraak: twee artsen met twee meningen

Een belangrijke rechterlijke uitspraak gisteren: de arts die het leven beëindigde van een diep demente en wilsonbekwame vrouw wordt niet gestraft. Maar dat wil niet zeggen dat er duidelijkheid is over de kwestie. NOS Met het Oog op Morgen sprak twee artsen die er verschillend naar kijken.

"Ik was echt ontroerd, ik ben heel blij met de uitspraak", zegt Constance de Vries van het Expertisecentrum Euthanasie. "Voor de arts is het fijn dat haar recht is gedaan en voor de patiënten is het fijn omdat hiermee blijkt dat het niet onmogelijk is om euthanasie te krijgen als je wilsbekwaam bent."

'Keurig besproken'

"Die vrouw heeft in de loop van de jaren gezegd dat ze niet dement in een bejaardenhuis wil zitten. Dat is jarenlang met de huisarts keurig besproken. Dus het is niet zo dat ze op een moment zou besluiten: nee toch maar niet. Wilsonbekwaam betekent ook dat een deel van haar autonomie bij de man en dochter ligt."

"De wilsverklaring is het gevolg van een weloverwogen besluit bij verstand. Dat die verklaring door de rechter is geïnterpreteerd als de wens van de patiënt is goed."

De Vries vindt dat patiënten en hun familie er recht op hebben dat ondragelijk lijden als argument ook goed wordt overwogen. "Dat er wordt gezegd: nee we doen het niet omdat de patiënt wilsonbekwaam is. Maar dan nog is er reden om goed naar ondragelijk lijden te kijken. Mijn ervaring is, dat als het dan toch niet blijkt te kunnen, dat de familie het dan ook accepteert, omdat er tenminste goed naar is gekeken."

'Schokkend'

Arts Bert Keizer is ook van het Expertisecentrum Euthanasie, maar dat wil niet zeggen dat hij de mening van De Vries deelt: "Ik ben ongelukkig over de uitspraak. Ik had gehoopt dat de rechter hier een grens zou trekken en zou zeggen: dit is de muur waar euthanasie ophoudt."

Keizer valt over het uitsluiten van de wil van de vrouw. Zij kreeg een sterk slaapmiddel om de euthanasie rustig te laten verlopen. "Ik vind het schokkend dat de rechter de wil van de mens uitschakelt met het oog op het feit dat je ze dan rustig dood kunt maken. Ik zeg het maar zo duidelijk mogelijk."

'Slordig'

Ook dat de wilsverklaring voldoende is, vindt Keizer een boude uitspraak. "De verklaring is slordig, mensen zeggen als ze die invullen dat ze het willen als ze het niet meer kunnen willen. Sorry, maar zo werkt het niet. Ik vind de wilsverklaring een bananenschil waar juristen geen probleem mee hebben, maar dokters wel. Mijn devies is: zolang je het kunt zeggen, heb je die verklaring niet nodig en als je het niet kunt zeggen, krijg je geen euthanasie."

Keizer is bang voor een nieuwe soort druk na deze uitspraak: "Ik denk dat het aandringen op euthanasie bij ongelukkige dementen zal toenemen nu de rechter heeft gezegd: dit kan gewoon. Collega's in verpleeghuizen krijgen nu te maken met een nieuw soort dwang vanuit familieleden."

Discussie over omstreden euthanasie-uitspraak

Ster advertentie
Ster advertentie