Scholieren en studenten lijden onder prestatiedruk, keuzestress en faalangst

foto: Pexelsfoto: Pexels
  1. Nieuwschevron right
  2. Scholieren en studenten lijden onder prestatiedruk, keuzestress en faalangst

[Human] De eindexamens zijn vandaag begonnen. Voor veel middelbare scholieren een moment van zwoegen en zweten, want de druk om het diploma te halen is groot. Waarom is er zo weinig ruimte om te falen?

Scholieren hebben het gevoel dat ze veel ballen hoog moeten houden. Naast alle verplichtingen op school zijn er ook nog vele andere activiteiten waar ze aan moeten deelnemen. "Je moet sporten, uitgaan en het liefst ook nog een muziekinstrument bespelen," vertelt VWO-eindexamenleerling Laura Nijdam in de 3FM Tussenuur-podcast van omroep Human over prestatiedruk. "Als ik alles zou doen, heb ik helemaal geen tijd meer voor school. Mensen denken dat je het er allemaal zomaar even bij doet."

Instagram en keuzestress

Sociale media zorgen voor nog meer onrust in het hoofd van scholieren en studenten, want ze vergelijken zich continu met elkaar. Even Instagram openen tijdens het leren en ze zien klasgenootjes leuke dingen doen terwijl zij binnen zitten te ploeteren. Rosa-Lin Meijer maakte de documentaire DRUK: Stress en burn-outs onder studenten. Ze studeerde vorig jaar af aan de Universiteit van Amsterdam in de richtingen sociale psychologie en ontwikkelingspsychologie. "Je bent nog zo jong als je je eindexamen haalt en een keuze moet maken voor een studie. Daarnaast heeft de afschaffing van de studiefinanciering en de invoering van het leenstelsel ervoor gezorgd dat veel studenten voelen dat er geen ruimte is om een verkeerde keuze te maken."

Studentenstress: 'Ik at en sliep nauwelijks meer'

Faalangst

Wanneer lijdt iemand nou echt aan faalangst? Een bepaalde mate van angst is heel normaal, en zelfs gezond. Tessa Strijp is psycholoog bij Praktijk Rood, het expertisecentrum voor Kind en Jeugd. Zij legt uit dat je dat kunt merken aan meerdere factoren. "Je hebt simpel gezegd drie soorten lagen in het brein: het reptielenbrein, het emotiebrein en het cognitieve brein. Op het moment dat het emotiebrein te actief is, schakelt de buitenste laag (het cognitieve brein) uit. Alles wat iemand dan geleerd heeft, valt weg. Dat kan bijvoorbeeld resulteren in een black-out of paniekaanval."

Paniekaanval

Nog een tip van psycholoog Tessa Strijp voor alle scholieren en studenten die op een belangrijk moment, zoals de eindexamens, een paniekaanval krijgen: "Leg je toets aan de kant en verplaats je aandacht naar de omgeving. Noem bijvoorbeeld in je hoofd op wat je allemaal ziet. Neem hier vijf à tien minuten de tijd voor en pak daarna je toets er weer bij."

Luister de hele podcast over prestatiedruk hieronder via Soundcloud.

Om deze inhoud te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Ster advertentie
Ster advertentie