appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Nachtzuster
STER Advertentie

Onderzoek: forceer je vaak een glimlach, dan drink je meer alcohol

Stock
maandag 15 april 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Uit nieuw onderzoek blijkt dat je meer kans hebt op overmatig alcoholgebruik na werktijd, als je tijdens je beroep de hele dag geforceerd moet glimlachen. Lammert de Bruin vertelt erover in TrendingVandaag. 

TrendingVandaag: geforceerd lachen is niet goed voor je

Penn State en de universiteit van Buffalo kwamen erachter dat mensen met een publieke taak, die de hele dag gedwongen moeten glimlachen, vaker zware drinkers zijn dan mensen die niet zo'n functie hebben.

Emoties onderdrukken

Ze onderzochten verschillende groepen, onder wie horecawerknemers met gasten, verpleegkundigen met patiënten en leraren met studenten. Allemaal moeten zij zich op een bepaalde manier 'vrolijk' presenteren.

"Nep lachen en het onderdrukken van emoties tegenover klanten is gerelateerd aan alcoholgebruik, dat verder gaat dan alleen de stress of negativiteit van de dag wegdrinken", zegt Penn State-professor Alicia Grandey. Volgens haar is er een duidelijke relatie: "Hoe meer negatieve emoties je op het werk moet onderdrukken, hoe minder goed mensen hun alcoholgebruik in de hand hebben."

Zelfbeheersing

Grandey vermoedt dat het patroon met zelfbeheersing te maken heeft. Jezelf dwingen om te lachen vraagt om veel zelfbeheersing, waardoor deze werknemers dat niet meer hebben als het gaat om hun alcoholinname.

Tussen verschillende beroepsgroepen zit wel verschil. "Soms is er een duidelijke reden om opgewekt te zijn, zoals bij verpleegkundigen. Maar, als werknemers hun emoties moeten 'faken' voor mensen die ze daarna nooit meer zien, dan geeft dat geen voldoening." Ze hoopt dat werkgevers gaan nadenken over betere werkomstandigheden voor hun werknemers. "Maak je werknemers wat zelfstandiger, zodat ze het gevoel hebben dat er een keuze is."

TrendingVandaag: geforceerd lachen is niet goed voor je

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1