appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Herstel kraakbeen als succesvol alternatief voor knieprothese

EenVandaag
dinsdag 26 maart 2019 | AVROTROS | Redactie EenVandaag Twitter

Het UMC Utrecht een nieuwe behandeling ontwikkeld waarmee kraakbeen in de knie kan worden hersteld. Dat kan ervoor zorgen dat een knieprothese met jaren uitgesteld kan worden. Voor de 53-jarige Jan de Wit is het een uitkomst. "Mijn knie is inmiddels zo versleten dat niets doen geen optie meer was", vertelt hij in Radio EenVandaag.

Herstel kraakbeen als succesvol alternatief voor knieprothese

Jan heeft al langer problemen met zijn meniscus en kruisbanden waardoor zijn kniegewricht nog sneller is gaan slijten. "De pijn werd zo hevig dat ik er niet meer van kon slapen en steeds minder mobiel werd. Maar het probleem van een knieprothese is dat deze niet langer dan 15 of 20 jaar houdt. Dan zou ik met begin 70 opnieuw de klos zijn."

Met de nieuwe behandelmethode van het UMC Utrecht kunnen patiënten jaren langer verder zonder knieprothese.

'Kraakbeen kan terugkomen'

De methode draait om een metalen frame dat boven- en onderbeen van patiënten met artrose gedurende 6 weken heel langzaam uit elkaar trekt. Het kapotte kraakbeen in de knie krijgt zo de kans zich te herstellen.

"Er werd altijd gedacht dat kraakbeen niet terugkomt als het een keer weg is", zegt hoogleraar experimentele reumatologie Floris Lafeber van het UMC Utrecht. "Maar we hebben kunnen aantonen dat dit wél mogelijk is met deze techniek. Met de zogeheten kniedistractie pak je het gehele gewricht aan in plaats van een klein onderdeel. Mensen krijgen herstel van hun gewricht, het kraakbeen verbetert en ze hebben aanzienlijk minder pijn."

Prothese houdt 15 tot 20 jaar

Reumatoloog Floris Lafeber en zijn collega, orthopedisch chirurg Roel Custers, zijn optimistisch over dit alternatief voor een knieprothese. "Steeds meer protheses worden geplaatst op jonge leeftijd, bijvoorbeeld omdat meer mensen te maken krijgen met artrose door overgewicht. Aan de andere kant blijven veel mensen ook langer actief en krijgen ze juist daardoor slijtage", vertelt reumatoloog Lafeber.

Een prothese houdt maar 15 tot 20 jaar, en een tweede prothese is veel duurder en heeft minder kans van slagen. De kniedistractie kan mensen dus zo lang mogelijk hun eigen knie laten behouden.

De kniedistractor mag er bij Jan de Wit bijna af. "Ik hoop dat mijn kraakbeen straks voldoende is hersteld en ik nog heel wat jaren zonder knieprothese door het leven kan."

Herstel kraakbeen als succesvol alternatief voor knieprothese

Radio EenVandaag

Dit artikel is een bijdrage van Radio EenVandaag, elke werkdag tussen 14 en 16 uur op NPO Radio 1. Meer over de uitzending is te vinden op EenVandaag.nlFacebook of op Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1