appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Moderne complottheorieën grijpen terug op antisemitische ideeën

ANP
dinsdag 3 november 2020 | VPRO | Redactie OVT Twitter

Met het uitbreken van de coronapandemie brak ook een 'infodemie' uit: steeds meer mensen blijken gevoelig voor 'alternatieve feiten' en complotten. 

Het geschiedenisprogramma OVT praatte daarom met historicus Tymen Peverelli en journalist Rosa van Gool over verleden en heden van complotdenken.

Om dit Twitterbericht te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.
OVT praatte met historicus Tymen Peverelli en journalist Rosa van Gool

QAnon

Journalist Rosa van Gool: "We leven in onzekere tijden en dat voedt een bepaald wantrouwen dat onder sommige groepen al leefde."

Zo denken de aanhangers van de QAnon-beweging dat Bill Gates corona heeft verspreid en dat de politieke elite massaal kinderen misbruikt en hun bloed drinkt in schimmige kelders. 

Antisemitisch sprookje

Peverelli: "Het idee van het drinken van kinderbloed gaat terug op 'het bloedsprookje' dat in middeleeuwse bronnen al voorkomt. Er is in de 12e eeuw een Engelse monnik die beweert dat Joden christelijke kinderen kidnappen en hun bloed drinken tijdens rituelen. Dat idee van een kinderbloed-drinkende elite zie je nu ook terugkomen in QAnon."

Ook bij de cholera

Ook tijdens de 19e eeuwse cholera-epidemie kregen minderheden de schuld. Peverelli: "Die epidemie was heel onbekend. Dan wordt er naar alternatieve verklaringen gezocht en dus werd er gekeken naar Joden en Jezuïeten. Ze zouden het drinkwater vergiften om de bevolking ziek te maken."

Van Gool: "Een groot deel van de huidige volgers is zich daar niet zo van bewust, maar ze werken dus wel mee aan de verspreiding van die ideeën."

Luister het volledige gesprek hier terug:

Verleden en heden van complotdenken

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, abonneer je op de podcast, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1