Geschiedenis
VPRO

'De Koerden zijn keer op keer in de steek gelaten'

foto: Herrie Film & TVfoto: Herrie Film & TV
  1. Nieuwschevron right
  2. 'De Koerden zijn keer op keer in de steek gelaten'

Het klinkt als een naïeve droom: een panter die het lot van Koerdistan voor altijd veiligstelt. Filmmaker Reber Dosky vertelt in zijn documentaire Sidik en de panter het verhaal van de ongerepte Koerdische bergen in Noord-Irak en de mensen die in dit roerige gebied wonen. In OVT legt Reber Dosky uit dat hij de schoonheid van Koerdistan wil laten zien, een gebied dat decennialang geplaagd wordt door oorlogsgeweld.

Sidik (hoofdpersoon) is een vijftiger, landbouwkundige en heeft jarenlang in ballingschap geleefd. Na de val van Saddam Hoessein (voormalig president van Irak), keert Sidik terug naar de regio die autonoom is geworden. Al 25 jaar is Sidik op zoek naar een zwartgevlekte Panter in de Koerdische bergen. Want als hij deze zwartgevlekte Perzische panter vindt, dan – zo gelooft hij - is zijn land voor altijd beschermd tegen oorlog en ellende.

Quote

Het leven van de mensen telt nu niet’

Reber Dosky

De panter dient als een metafoor voor het Koerdisch gebied dat al heel lang wordt gebombardeerd door F-16’s vanuit Turkije of Iran, vertelt Reber Dosky. ''Er wonen 40 miljoen Koerden in en om dat gebied, die keer op keer door de internationale gemeenschap in de steek gelaten worden.'' Als de panter er eenmaal is, kan het gebied de status van een soort Nationaal Park krijgen, en daarmee beschermd worden door natuurbeschermingsorganisaties. ''Het is de naïeve hoop dat via natuur en dier er wel internationaal aandacht en bescherming komt voor Koerdistan. Het leven van de mensen telt nu niet.''

{youtube url="https://www.youtube.com/watch?v=nVefNBxuAbg" start="false"}

De schoonheid van Koerdistan

Het is voor Reber Dosky een extra bijzondere film omdat hijzelf afkomstig is uit het gebied. ''Ik ben daar in de bergen geboren, toen mijn ouders op de vlucht waren. De bergen hebben ons altijd beschermd. Koerdistan heeft altijd volop in het nieuws gestaan met ellende en oorlog.'' Voor de filmmaker een reden om juist de mooie kant van Koerdistan te laten zien. ''Ik wilde de schoonheid van mijn land laten zien. Vooral de bergen zijn zo mooi en prachtig.''

De film is in 2019 uitgeroepen tot beste Nederlandse documentaire op IDFA. Sidik en de panter is sinds 10 september te zien in bioscopen en via de streamingdienst Picl.

Sidik en de panter, film

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Ster advertentie
Ster advertentie