appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Vakantietip: het Albaneese dorpje Voskopojë

NPO Radio 1
zondag 26 juli 2020 | VPRO | Redactie OVT Twitter

In OVT's zomerrubriek 'De Vakantieman' wordt elke week een historisch verantwoorde reistip uitgelicht. Deze week nam vakantieman Pieter van Os ons mee naar het dorpje Voskopojë in Albanië.

Historische sensatie

"Voskopojë is echt een historische sensatie", zegt schrijver en journalist Pieter van Os. Hij woont inmiddels al twee jaar in Albanië en kent het land op zijn duimpje. "Er zijn resten van 24 orthodoxe kerken. Éen daarvan staat nog overeind, die functioneert ook nog. Je kunt in de buurt de priester zoeken en die doet dan snel z’n habijt aan om je de kerk te laten zien."

Verwoesting

De 18e eeuws fresco's die te bewonderen zijn in Voskopojë hinten er al op dat het kleine dorpje, dat nu vooral bevolkt wordt door herders, ooit een grote stad moet zijn geweest. "Voskopojë was in de 18e eeuw de tweede stad van de Balkan, een echt religieus en cultureel centrum. Het werd bevolkt door de Aroemenen, een volk dat nog afstamt van de inwoners van het Byzantijnse Rijk", aldus Pieter van Os.

"Helaas is Voskopojë in de 18e eeuw verwoest door de Ottomaanse krijgsheer Ali Pasja, die moslim was en dus de orthodox-christelijke stad wilde verwoesten. Dat is hem gelukt. De Aroemenen, ook wel Vlachen genoemd, wonen er nu nog steeds, maar het behoud van hun taal en cultuur is in gevaar."

Meer weten over Voskopojë en de Aroemenen? Luister hier het hele gesprek terug. 

OVT - Vakantieman Pieter van Os Albanië

Niets missen van OVT?

Hou dan de website van OVT in de gaten, of volg het programma via Facebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1