appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
STER Advertentie

Hoe TV10 nét niet het eerste commerciële tv-station van Nederland werd

ANP
maandag 6 juli 2020 | BNNVARA | Redactie De Nieuws BV Twitter

1989 was een uitdagend jaar voor de commerciële televisie in ons land. TV10 had het allereerste commerciële station van Nederland moeten worden. Tal van bekende namen hadden al getekend, studio's waren gebouwd, maar het station kwam er nooit. In J.G.L.W. vertelt Henny Huisman over deze zwarte bladzijde uit de carrière van Joop van den Ende.

Een zwarte bladzijde voor Joop van den Ende

In 1989 was Henny Huisman één van de BN'ers die tekende bij TV10, ook André van Duin en Jos Brink gingen mee naar het nieuwe tv-station van Joop van den Ende. Voor Huisman voelde het als een goed doordacht plan. "Daar kwam bij, commerciële televisie bestond in Nederland niet. Joop wilde alles keurig via de voordeur doen. Het moest een totaalzender worden."

De decorstukken stonden er al, de repetities waren in volle gang en sommige programma's waren zelfs op opgenomen: TV10 was helemaal klaar om on air te gaan. "Ik had al zesentwintig afleveringen van de Mini-playbackshow gemaakt. Uiteindelijk heeft Joop die zesentwintig afleveringen slim verkocht aan de TROS. We hebben alle TV10'tjes eruit moeten halen."

In die tijd was een commercieel televisiestation nog niet toegestaan in Nederland. Van den Ende verwachte dat het kabinet zijn plannen wel goed zou keuren, maar dat bleek een verkeerde inschatting. "Joop hield niet van achterdeuren en wilde alles netjes doen." De gesprekken met minister Brinkman van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur en zag potentie in het station. Echter zag minister Lubbers het niet zitten en kreeg Van den Ende geen akkoord voor zijn plan.

Een zwarte bladzijde voor Joop van den Ende

Jaren die ook Geen Lieverdjes Waren - JGLW

We zijn ongeveer halverwege 2020 en we kunnen nu eigenlijk al wel zeggen: dit jaar gaat de geschiedenisboekjes in als een venijnig jaar. Ieder jaar heeft natuurlijk z'n schaduwzijde, in JGLW bespreken Wouter Bouwman en Roelof de Vries de rafelrandjes van een jaar dat achter ons ligt.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1