appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

De zoektocht naar het verloren hoofd

Mathew Macquarri
dinsdag 19 november 2019 | KRO-NCRV | Redactie Spraakmakers

Amateur-geschiedkundige Donald Tick is al jaren op zoek naar het verloren hoofd van de Indonesische vrijheidsstrijder Demang Lehman. Zijn lichaam ligt nog in Indonesië, maar zijn hoofd zou ergens in Nederland moeten liggen.

Nienke Zoetbrood en Laurens de Rooy over de podcast Het Verloren Hoofd

De zoektocht naar het hoofd begon toen Nienke Zoetbrood en Mathijs de Groot een warrig berichtje kregen over prinsessen, sultans en dat hoofd. Het berichtje komt van Tick, die voor zijn schoonfamilie in Borneo het hoofd wil vinden.

Zoetbrood checkte het warrige berichtje toch, en de vrijheidsstrijder bleek echt bestaan te hebben. En dus ging ze langs bij Tick. "Hij bleek getrouwd te zijn met een Indonesische prinses die afstamt van de laatste sultan van Banjarmasin, het gebied waar de vrijheidsstrijder vandaan kwam."

Hoofd op een boot

Het hoofd van Lehman zou in Indonesië zijn afgehakt en vervolgens op een boot gezet naar Nederland. Volgens Tick ligt het hier nog altijd. Dat is goed mogelijk, want de meeste musea in Nederland hebben nog menselijke resten in het depot liggen.

Zoetbrood en De Groot startten hun onderzoeken en legden het vast in de podcast Het verloren hoofd. Of ze het hoofd hebben gevonden en het ook daadwerkelijk in Nederland ligt? Dat laat Zoetbrood in het midden. "Dan moet je de podcast luisteren."

Podcast 

Het verloren hoofd is een podcast van Nieuw Geluid, KRO-NCRV en NPO Radio 1. De podcast is tot stand gekomen met steun van het NPO-fonds. De serie verschijnt wekelijks op zondag. Deel één is vanaf heden te beluisteren.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1