appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: Spraakmakers
STER Advertentie

Slavernij was goed voor de Nederlandse economie

NPO Radio 1
zondag 30 juni 2019 | VPRO | OVT Twitter

De trans-Atlantische slavernij was een wreed en onderdrukkend systeem. Dat wisten we al. Wat we nog niet wisten, is hoe belangrijk slavernij precies voor de Nederlandse economie was. Dat onderzocht een groep historici van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, de VU en de Universiteit Leiden de afgelopen vijf jaar. Hun conclusies werden deze week gepresenteerd.

Hoofdonderzoekers Pepijn Brandon en Ulbe Bosma vertelden zojuist over hun resultaten bij OVT:

Net als de Rotterdamse haven

Uit hun onderzoek blijkt dat 5.2% van de Nederlandse economie in 1770 afhankelijk was van slavernij uit het Atlantisch gebied. Dat klinkt misschien als niet zo veel, maar de Rotterdamse haven voor Nederland en de internetindustrie voor de Verenigde Staten betekenen ongeveer 6.5% voor de nationale economieën. 

Luister hier het volledige fragment terug

Topje van de ijsberg

Deze cijfers zijn nog maar het topje van de ijsberg voor wat het koloniale systeem voor de Nederlandse economie betekende in deze tijd, want 'de Oost' is hierbij niet meegerekend. Een project dat momenteel uitgevoerd wordt aan het Instituut voor Sociale Geschiedenis onderzoekt wat voor slavenhandel de VOC zich bezig hield. 

Om deze video te tonen moet je toestemming geven voor social media cookies.

Het wetenschappelijke artikel van Brandon en Bosma is te gratis online te lezen in het Tijdschrift voor Sociale Geschiedenis. 

Meer OVT?

Waar en wie je ook bent, alles is gevormd door het verleden. OVT is hét geschiedenisprogramma van de VPRO. Je hoort gesprekken over alles wat met geschiedenis te maken heeft: geheime familiegeschiedenissen, historische gebeurtenissen en zaken uit het verleden die nu opnieuw belangrijk, interessant en bijzonder zijn.

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1