appjecalendarcheckchevron-downchevron-leftchevron-rightchevron-upclosedownloaddragfacebookfast-backwardfast-forwardgoogle-plusiconinstagramlinkedinlistlisten-livelogo-nporadio1logo-tour-de-france mailmicrophonepauseperson-man-2person-woman-4phonepinterestplayplaylistplyr-nextplyr-prevquestionquotesearchsharesorter--up-and-down star--open-and-filled star-openstarthumbdownthumbuptwitterwatch-livewhatsappyoutubeplyr-captions-off plyr-captions-on plyr-enter-fullscreen plyr-exit-fullscreen plyr-fast-forward plyr-muted plyr-pause plyr-play plyr-restart plyr-rewind plyr-volume
Nu: NOS Langs de Lijn
STER Advertentie

Wie gaat de verkiezingen in Zuid-Afrika winnen?

ANP
zondag 5 mei 2019 | VPRO | Christianne Alvarado

Aanstaande woensdag gaat Zuid-Afrika naar de stembus. Precies 25 jaar geleden vonden daar de eerste democratische verkiezingen plaats. Daarbij kwam Nelson Mandela als winnaar uit de bus kwam. Zijn partij, het ANC, is nog steeds de grootste, maar de geloofwaardigheid is de afgelopen jaren ernstig gedaald en er zijn andere partijen in opkomst. Voor een vooruitblik – en een terugblik zat historicus Jan-Bart Gewald, directeur van het Afrika Studiecentrum in Leiden, aan tafel bij OVT.

Verkiezingen Zuid-Afrika

Gewald is net terug uit Zuid Afrika. De beste uitkomst van de verkiezingen zou volgens hem 60% voor het ANC zijn, maar hij vermoedt niet dat de partij dat gaat behalen. Jongeren stemmen er niet op, en de schandalen rondom Jacob Zuma helpen ook niet mee. Een kleinere meerderheid van de stemmen zal een waarschijnlijker uitkomst zijn.

Meer OVT?

OVT is een historisch radioprogramma met actueel nieuws over geschiedenis, columns en documentaires. OVT wordt wekelijks uitgezonden op zondagochtend van 10.00 tot 12.00 uur. Volg OVT op Facebook en Twitter.

Correctie melden

STER Advertentie
Vorige pagina Back to top
NPO Radio 1