Fragment

Hoogleraar medische ethiek: Geen voorrang op de IC voor niet-gevaccineerden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Hoogleraar medische ethiek: Geen voorrang op de IC voor niet-gevaccineerden

Moeten ongevaccineerden met corona altijd voorrang blijven krijgen in de drukke ziekenhuizen? Nu de coronapandemie langer duurt dan we aan het begin ooit hadden kunnen bedenken en de ziekenhuizen nog steeds overbelast zijn, komen deze ethische vragen steeds vaker aan bod. Oud-VVD-senator en emeritus hoogleraar medische ethiek Heleen Dupuis is er duidelijk over. Zij vindt dat er knopen moeten worden doorgehakt.

De directe aanleiding voor de vragen is de heropening van de mbo's en het hoger onderwijs. De vaccinatiegraad onder jongeren is laag en dat kan op termijn consequenties hebben. Misschien niet direct voor de jongeren zelf, maar wél voor de mensen met wie zij in contact komen en die niet gevaccineerd zijn. "De besmettingscijfers gaan niet omlaag en ik begrijp als er op den duur wordt gezegd dat mensen die niet gevaccineerd zijn, niet overal meer mogen komen. De consequenties van de niet-gevaccineerden, mag niet worden afgewenteld op anderen die wél gevaccineerd zijn", zegt Dupuis in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

Overbelasting ziekenhuizen
Tot nu toe is de situatie nog steeds zo dat mensen met corona voorrang krijgen op de IC's. In de tussentijd lopen wachtlijsten voor andere operaties waar de IC voor nodig is op waardoor zorg steeds verder wordt uitgesteld. Dupuis is hier duidelijk over: "Mensen die zich niet laten vaccineren, mogen in ieder geval geen voorrang meer krijgen op de IC. Ze dragen voor een deel schuld aan de situatie waar ze inzitten." Dupuis wil niet op de stoel van de arts gaan zitten, maar vindt wel dat er zo langzamerhand beslissingen moeten worden genomen.