Fragment

Schiphol wacht rigoureuze milieumaatregelen: 'Er is technisch ongelooflijk veel mogelijk'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Schiphol wacht rigoureuze milieumaatregelen: 'Er is technisch ongelooflijk veel mogelijk'

De formatie nadert zijn einde en de verwachting is dat komende week het nieuwe regeerakkoord wordt gepresenteerd. Hierin zullen belangrijke zaken staan zoals de woningnood, stikstof en de milieumaatregelen waar Schiphol meer en meer mee te maken zal krijgen de komende jaren.

Vooral die laatste zorgde voor een schokgolf in het nieuws de afgelopen week, opmerkelijk want dat Schiphol aan strengere milieueisen moet gaan voldoen, was al langer bekend. Joris Melkert, lucht- en ruimtevaartdeskundige, vermoedt dat het iets te maken heeft met de formatie. ''Misschien dat het nu weer is uitgelekt zodat een nieuwe minister niet te veel voor zijn of haar voeten geworpen krijgt'', zegt Melkert in WNL op Zaterdag op NPO 1. ''Maar het blijft gissen natuurlijk, je kon het nieuws dat Schiphol het aantal vliegbewegingen misschien moet gaan inperken zien aankomen.''

Advies aan de nieuwe minister

Melkert geeft als advies aan de nieuwe minister om echt eens goed te luisteren naar alle betrokken partijen, dus de boeren, de milieubewegingen, omwonenden en uiteraard Schiphol zelf. ''Ik zou zeggen: neem je tijd.'' Desondanks is de lucht- en ruimtevaartdeskundige niet negatief over de toekomst van de luchthaven. ''Er is technisch ongelooflijk veel mogelijk om de uitstoot terug te brengen. Elk jaar worden vliegtuigen zuiniger, dan heb je binnen een jaar of tien een afname van 10 tot 15 procent te pakken. Het zal een complex samenspel van maatregelen worden uiteindelijk, maar onmogelijk is het niet.

Video niet beschikbaar