Fragment

Viroloog Osterhaus: 'Op dit moment heb je niet veel keuze dan een harde lockdown'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Viroloog Osterhaus: 'Op dit moment heb je niet veel keuze dan een harde lockdown'

Vanaf zondag geldt een harde lockdown in heel Nederland; vrijwel alles moet dicht. Reden voor deze forse maatregel zijn de zorgen over de omikron-variant die snel oprukt in ons land. Zaterdagavond geven Rutte en zorgminister De Jonge een persconferentie over de nieuwe maatregelen.

''Er is sneller besloten om een persconferentie in te lassen dan voorheen. Het OMT kwam vrijdag al met een advies voor een harde lockdown en daar is iedereen van geschrokken'', zegt politiek verslaggever van WNL Frank van Leeuwen in WNL op Zaterdag. ''Het is de eerste keer dat we verzwarende maatregelen nemen terwijl de ziekenhuisopnames dalen. Maar we varen in de mist, en die mist wordt alsmaar dichter.'' Van Leeuwen wijst daarmee op de omikron-variant van het coronavirus waar nog veel onduidelijkheid over is.

'We zijn laks geweest'

Viroloog Ab Osterhaus verwijst naar het buitenland. ''Als je kijkt naar de verspreiding van omikron in andere landen, dan heb je op dit moment niet veel keuze dan een harde lockdown. In het verleden zijn we te laks geweest. Je kunt nu beter even sterke maatregelen nemen en dan eventueel versoepelen.'' Van Leeuwen vult aan: ''Deze harde lockdown zegt eigenlijk: better safe than sorry.''

De harde lockdown gaat zeker tot en met 14 januari duren.