Fragment

Ziekenhuisdirecteur Marcel Levi over weggooien AstraZeneca-vaccins: 'Dit slaat nergens op'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Ziekenhuisdirecteur Marcel Levi over weggooien AstraZeneca-vaccins: 'Dit slaat nergens op'

Huisartsen in Nederland hebben tienduizenden tot honderdduizend AstraZeneca-vaccins over. Ze willen deze vaccins naar landen sturen die ze hard nodig hebben, maar zo makkelijk is dat nog niet. Ziekenhuisdirecteur Marcel Levi is niet te spreken over het weggooien van de vaccins en de vele regels die dat veroorzaken.

De ongebruikte voorraad is ontstaan omdat niet iedereen van de 60- tot 64-plussers het AstraZeneca-vaccin kwam halen, of sommigen voor de tweede prik van een ander vaccin kozen. In totaal heeft Nederland 11,7 miljoen doses AstraZeneca besteld. De schatting is dat elke huisartspraktijk in Nederland wel iets over heeft.

Oerwoud aan regels
"Het is niet zozeer dat het RIVM heeft gezegd dat een transport naar Afrika of Zuidoost-Azië ingewikkeld is, maar het komt door de regels. Deze regels houden in dat als er één keer een medicament is uitgegeven, bijvoorbeeld aan een huisarts, je het niet meer mag terugnemen. Onder een medicament valt dus ook een vaccin. Dit slaat nergens op'', aldus Levi in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1.

Levi maakt zich vooral boos over het feit dat er geen bestuur opstaat met de mededeling dat in dit geval de regels 'overtreden' mogen worden. "Die vaccins zijn in topvorm bewaard en de huisartsen hebben erin geïnvesteerd. Waarom zijn er dan geen dappere bewindslieden?"
De ziekenhuisbestuurder geeft overigens meteen te kennen dat er geen gesprekken met hem worden gevoerd over een mogelijk ministerschap. "Ik ben al jaren lid van de PvdA, maar er worden geen gesprekken gevoerd - zeker niet dat ik weet. Het lijkt mij daar ook nog veel te vroeg voor. Maak de boel maar eens op orde."

Huisartsen doen voldoende
Op de vraag of de huisartsen die de AstraZeneca-vaccins kosten wat kost naar arme landen willen sturen, niet wat extra steun van Levi kunnen gebruiken, reageert de arts: "Ik denk dat ze er op dit moment voldoende aan doen. Er zitten artsen bij die actief de media opzoeken. Als ze mijn hulp nodig hebben dan zal ik ze zeker verder helpen."