Fragment

Maurice de Hond: 'Dit zijn de nadagen van ons politiek systeem'

  1. Fragmentenchevron right
  2. Maurice de Hond: 'Dit zijn de nadagen van ons politiek systeem'

Ons huidige politieke systeem zit bijna op zijn uiterste houdbaarheidsdatum. Dat zei opiniepeiler Maurice de Hond vanmiddag bij WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. “De partijen passen niet meer bij de bevolking”, concludeert De Hond.

De Hond was te gast in de studio om te spreken over 100 jaar algemeen kiesrecht voor mannen, dat deze week honderd jaar geleden werd ingevoerd.

Volgens de opiniepeiler wordt het door fragmentatie steeds moeilijker om coalities te vormen. Als voorbeeld noemt De Hond de huidige regering, die slecht een meerderheid van één zetel heeft in de Tweede Kamer. “Je weet bijna zeker dat het bij de volgende verkiezingen nog moeilijker wordt. De partijen die regeren worden afgestraft.”

De Hond stelt dat er steeds wordt gezocht naar een coalitie van ‘middenpartijen’, maar hierdoor worden de partijen aan de buitenkant van het politieke spectrum niet vertegenwoordigd. “Het fragmenterend steeds meer. De slagkracht van de regering neemt af”, aldus de opiniepeiler. “Ik denk dat we in de nadagen verkeren van ons stelsel.”

De oorzaak ligt volgens De Hond deels bij de manier waarop wij onze volksvertegenwoordigers kiezen. “Dit stelsel heeft volgens mij als grote tekortkoming dat nadat de verkiezingen zijn geweest, de kiezer eigenlijk geen rol meer speelt. Er is dus geen enkele de noodzaak in de politiek om draagvlak onder de bevolking te organiseren.”