Fragment

TU Delft over waterramp in Limburg: Bestuurders zagen nut niet in van nieuwe techniek

  1. Fragmentenchevron right
  2. TU Delft over waterramp in Limburg: Bestuurders zagen nut niet in van nieuwe techniek

Nieuwe techniek maakt het mogelijk om de ernstige schade van een waterramp in de toekomst te voorkomen. De TU Delft heeft al heel wat innovaties op de plank liggen om ons waterlandje te beschermen, maar toch gebruikt Nederland die niet.

"We hebben veel bestuurders op bezoek gehad om te komen kijken naar de nieuwe technieken die wij hebben uitgevonden om waterrampen te voorkomen. Toch werd er toen gezegd: mooie technieken, maar niet nodig voor in Nederland omdat dergelijke waterrampen toch nauwelijks meer voorkomen", vertelt Marjan Kreijns, directeur van The Green Village van de Technische Universiteit Delft in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1. Totdat dus de ramp in Limburg gebeurde.

Buitenland ziet wél de nut en noodzaak in
Kreijns vertelt dat de technieken, zoals lichte bakken die water kunnen opvangen en tegen kunnen houden en tijdelijke dijken, wél worden toegepast in het buitenland. "Wij hebben het in Nederland zo goed op orde als het op waterregulering aankomt, dat er geen noodzaak wordt gezien in het voorbereiden op échte rampen zoals die in Limburg. In het buitenland hebben ze het minder goed op orde en daar zien ze de nut en noodzaak wel in."

Ook burgers kunnen bijdragen
Volgens Kreijns is het niet een kwestie van puur naar de politiek en het lokale bestuur wijzen. Ook burgers kunnen iets betekenen in het voorkomen van waterrampen. "Denk aan het beter opvangen van het water dat van het dak afstroomt. Als één iemand in de straat dat doet, zet dat geen zoden aan de dijk. Als we het samen doen dan kan het op grote schaal iets gaan betekenen."