Fragment

Chef Politiek AD: ‘Nobel dat opstappen, maar er zitten nog steeds mensen in Afghanistan vast’

foto: Foto's BZ | Aad Meijerfoto: Foto's BZ | Aad Meijer
  1. Fragmentenchevron right
  2. Chef Politiek AD: ‘Nobel dat opstappen, maar er zitten nog steeds mensen in Afghanistan vast’

Afgelopen week was een onrustige week voor politiek Den Haag. Donderdag stapte demissionair minister van Buitenlandse Zaken Sigrid Kaag op. Ze kreeg een motie van afkeuring door de chaotische evacuatieoperatie in Afghanistan. Ook Ank Bijleveld, demissionair minister van Defensie, pakte daarop haar biezen, maar ondertussen zijn daar de problemen niet mee opgelost. De formatie zit nog steeds muurvast en de evacuatie van Afghanen is ook nog niet afgerond.

Dit weekend is informateur Remkes met de leiders van VVD, D66 en CDA op de Zwaluweberg. Daar moet een doorbraak komen in de formatie. “Kaag had in principe niet hoeven op te stappen. Maar ze had het zichzelf wel heel moeilijk gemaakt door in april te zeggen – toen Rutte een motie van afkeuring kreeg – dat zij toen was opgestapt”, zegt Chef Politiek van het AD, Hans van Soest in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1. “Kaag wil zich vooral profileren met het nieuwe leiderschap, maar in dit geval kon ze niet anders.”

Henk Kamp, VVD-prominent en oud-informateur, heeft geen goed woord voor de actie van de D66-leider over: ”Mevrouw Kaag schoof in het debat constant de verantwoordelijkheid bij haar zelf weg en in de schoenen van haar collega’s”, zegt Kamp in WNL op Zaterdag. “Het is ook te begrijpen dat in de motie de ChristenUnie doorslaggevend was. Kaag heeft de partij maandenlang weggehouden dan kan je het steunen van die motie wel verwachten.”

Afghanen nog niet geholpen

Hans van Soest is vooral verbolgen over het feit dat er nog veel moet gebeuren in Afghanistan. “Het is nobel wat Kaag heeft gedaan, maar er zitten nog steeds mensen in Afghanistan die niet geholpen worden. En de twee mensen die nu zijn opgestapt, hebben de meeste ervaring om dit dossier uiteindelijk in goede banen te leiden.”

‘Zoek de samenwerking op’

Over de formatie is Kamp kort: ”Er moet meer de samenwerking worden gezocht met elkaar. Ze moeten er dit weekend niet met een gestrekt been ingaan. Daar wordt niemand beter van.”