Fragment

Nederlandse Politiebond: Nieuwe soort demonstrant door corona

  1. Fragmentenchevron right
  2. Nederlandse Politiebond: Nieuwe soort demonstrant door corona

Volgens de Nederlandse Politiebond is er door de coronapandemie een nieuwe soort demonstrant in Nederland ontstaan. De afgelopen maanden, met name in de winter, heeft de politie het flink voor de kiezen gehad. Sommige demonstraties liepen uit op plunderingen en de schade liep in de duizenden euro's.

Koen Simmers, hoofdbestuurder van de Nederlandse Politiebond zegt in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1: "Er is een andere manier van demonstreren ontstaan door corona. De traditionele demonstranten waren nog voor reden vatbaar, maar deze nieuwe demonstrant luistert nergens naar."

Framing
Een gesprek aangaan om de situatie tot bedaren te brengen is er niet meer bij. "Ze geloven zo heilig in iets waardoor je geen gesprek met ze kan beginnen. De politie wordt ook gezien als een boosdoener en de oorzaak van het probleem. Ze blijven uitlokken en er wordt op een gegeven moment ook geframed." Met dat laatste bedoelt Simmers dat er een situatie ontstaat die vaak met mobieltjes wordt vastgelegd maar niet de waarheid representeert. "Dit zorgt er wel voor dat de politie drie keer nadenkt voordat er daadwerkelijk wordt ingegrepen."