Fragment

Heleen Dupuis over vaccinatiedwang: ‘Tijd van vriendelijke maatregelen is voorbij’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Heleen Dupuis over vaccinatiedwang: ‘Tijd van vriendelijke maatregelen is voorbij’

Oud-VVD senator en medisch ethica Heleen Dupuis benadrukt in WNL Op Zaterdag op NPO Radio 1 dat er harder moet worden opgetreden tegen mensen die zich niet willen laten vaccineren. ‘‘Ongeveer 85 procent van de Nederlanders is gevaccineerd en wordt nu gegijzeld door een kleine groep niet-gevaccineerden.’’

Volgens de oud-VVD senator hebben ongevaccineerden niet de keuze om de vaccinatie af te slaan. ‘‘Ik denk dat dit een situatie is waarin we niet moeten zeuren. Als je ziet dat er op zoveel verschillende gebieden geleden wordt, neem bijvoorbeeld op het sociale, zakelijke en medische vlak, dan moet je nu gewoon concluderen dat er streng opgetreden moet worden tegen vaccinatieweigeraars. De tijd van vriendelijke maatregelen is voorbij.”

‘Ophouden met gelijk willen krijgen’

Dupuis vraagt zich af waarom Nederlanders niet blijer zijn met het vaccin. ‘‘In een half jaar tijd is een heel veilig vaccin op de markt gekomen. Kijk maar naar hoe weinig bijwerkingen er zijn en hoe goed de prik het doet bij de meeste mensen. Laten we ophouden met gelijk willen krijgen en doen wat nodig is om deze pandemie te beëindigen.’’ Met ‘gelijk willen krijgen’ doelt Dupuis op het feit dat er mensen zijn die niet geloven in de werking van het vaccin.