Fragment

Kleine producenten speciaalbier vrezen herziening alcoholaccijnzen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Kleine producenten speciaalbier vrezen herziening alcoholaccijnzen

Een wetsvoorstel over de herziening van alcoholaccijnzen treft vooral de kleine producenten van speciaalbieren. Door een nieuw accijnsmodel zullen de prijzen voor speciaalbieren in 2022 flink omhoog gaan en daar zijn de producenten van deze bieren niet blij mee.

"Deze herziening heeft een forse prijsstijging van speciaalbier tot gevolg en zal de prijs ten opzichte van landen om ons heen nog verder gaan stijgen. In vergelijking met Duitsland heeft Nederland nu al vier keer zo hoge accijnstarieven", zegt Jitze Vellenga van CRAFT, de branchevereniging voor onafhankelijke brouwerijen, in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1.

Volgens Vellenga komt de winstgevendheid van de kleine brouwerijen hierdoor verder onder druk staan.

Douane

Het wetsvoorstel om de tarieven aan te pakken komt van van staatssecretaris Vijlbrief en houdt in dat de accijnzen worden berekend op basis van het alcoholpercentage en niet meer in vier accijnstarieven. Daarnaast vervalt het accijnsvoordeel voor kleine brouwerijen die tot 200.000 hectoliter per jaar produceren. Op deze manier wil Vijlbrief handhaving voor de douane vergemakkelijken.