Fragment

‘Leg de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf, niet bij de ondernemers’

  1. Fragmentenchevron right
  2. ‘Leg de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf, niet bij de ondernemers’

De horeca moet om 8 uur ’s avonds dicht, niet-essentiële winkels en kappers om 6 uur, bij sportwedstrijden mag geen publiek meer aanwezig zijn en we moeten weer zoveel mogelijk thuiswerken: de nieuwe lockdown gaat vanaf zaterdagavond in. Hoe kijken (horeca)ondernemers naar deze nieuwe maatregelen?

“De maatregelen belanden weer op het bordje van de ondernemers. Die hebben de gesprekken aan de deur met mensen die zich niet aan de regels willen houden of de regels gewoon niet meer snappen. Ondernemers hebben al zo’n lastige tijd achter de rug”, zegt voorzitter van MKB-Nederland Jacco Vonhof in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1. Eén van die ondernemers is Dennis Kaatman. Kaatman is horecaondernemer in Zwolle. ” We hebben alles gedaan wat de overheid van ons heeft gevraagd. Op een gegeven moment ligt de verantwoordelijkheid bij de gast zelf. Als je geen risico wilt lopen, ga dan niet naar drukke plekken. Als je met ouderen omgaat, moet je afstand houden.” Vonhof is het volledig eens met Kaatman: ”Leg de verantwoordelijkheid bij de mensen zelf, niet bij de ondernemers.”

Bubbels creëren

Kaatman denkt dat het ondanks de hoge besmettingscijfers mogelijk is om bubbels te creëren waarin wél meer kan. ”De rek is er gewoon uit. Er komen misschien steunmaatregelen aan, maar daar is nog onduidelijkheid over.” De ondernemer staat dan ook positief tegenover het 2G-beleid: ”Alles liever dan een lockdown. Als 2G een middel is waarmee ik mijn boterham kan verdienen, dan zeg ik: kom maar op!”

Vonhof maakt zich op zijn beurt wel zorgen voor mogelijke arbeidsconflicten. ”Een dergelijk beleid levert veel onduidelijkheid op. Ik denk niet dat het helpt. Het gesprek moet juist aan de gang blijven: ga prikken, begin met die boosterprik en voer medicijnen tegen het virus sneller in.”

Video niet beschikbaar