Fragment

Energiecrisis heeft grote gevolgen: ‘Ook de voedselprijzen zullen stijgen’

  1. Fragmentenchevron right
  2. Energiecrisis heeft grote gevolgen: ‘Ook de voedselprijzen zullen stijgen’

De energieprijzen stijgen flink en inmiddels wordt het woord ‘energiecrisis’ veelvuldig gebruikt. De hoge prijzen hebben een grote invloed op de samenleving. Niet alleen huishoudens met een kleine beurs, maar ook het mkb heeft te lijden onder de hoge prijs.

“We zagen voor de coronalockdown een prijsniveau van 1800 euro per jaar voor een gezin in een gemiddeld woonhuis. Nu na corona heb je het over 4100 euro per jaar. Dat is een verdubbeling”, legt Ben Woldring, oprichter van de onafhankelijke energievergelijkingssite gaslicht.com, uit in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1. Enkele energieleveranciers zijn inmiddels gestopt met het werven en aannemen van nieuwe klanten. “Een energieleverancier wil een stabiele prijs bieden, maar de afgelopen dagen zie je veel schommelingen in de markt.” Een enkele energieleverancier heeft hierdoor zelfs contracten eenzijdig opgezegd. “Ik verwacht niet dat dit op grote schaal gaat gebeuren. Dit betreft kleine maatschappijen.”

Mkb en voedselprijzen

Tom Berendsen, Europarlementariër voor het CDA, maakt zich niet alleen zorgen over huishoudens die door de hoge kosten in de problemen komen maar ook over het mkb. Het mkb heeft een zware crisis achter de rug en veel bedrijven kampen met schulden die moeten worden terugbetaald. Daarbovenop komen nu de hoge energieprijzen.

Een ander gevolg van de hoge energieprijzen, is de stijging van de voedselprijs: ”Kassen moeten verwarmd worden en ga zo maar door. Supermarkten merken nu nog weinig van de stijgende energieprijs, maar uiteindelijk heeft die prijs wel invloed op de voedselprijs”, zegt Marc Jansen van het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL).

Kan Europa iets doen?

Maar de vraag is: Kan Europa iets doen aan de hoge prijzen? “Vrij weinig. De Eurocommissaris van Energie heeft deze week de lidstaten opgeroepen om zelf in actie te komen. Denk aan het verlagen van de heffing van btw op energie. Daar heeft de Europese Commissie geen grip op”, zegt Berendsen. Kortom, de bal ligt echt bij de lidstaten zelf.