Fragment

Rellen in Rotterdam: 'Demonstratie werd gebruikt als excuus om te gaan rellen'

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Rellen in Rotterdam: 'Demonstratie werd gebruikt als excuus om te gaan rellen'

Een demonstratie tegen 2G-maatregelen is vrijdagavond in Rotterdam volledig uit de hand gelopen. Auto's werden in brand gestoken, vuurwerk werd naar de politie gegooid en verkeersborden neergehaald. Zijn mensen echt zo coronamoe of is er meer aan de hand?

''Rotterdam is bekend met rellen, maar dat het zo uit de hand kan lopen. Ik denk dat de politie het heeft onderschat'', zegt RTV Rijnmond-verslaggeefster Jelle Gunneweg in WNL op Zaterdag op NPO Radio 1. Locoburgemeester van Rotterdam, Vincent Karremans, erkent wat Grunneweg aangeeft: ''Burgemeester Aboutaleb gaf gisteravond al aan dat er sprake was van overmacht. We gaan de komende tijd goed analyseren wat er precies mis is gegaan. Dit is weerzinwekkend.''

Optelsom van factoren

Journalist van De Telegraaf, Wierd Duk, heeft die analyse alvast klaarliggen. ''Het is een optelsom van factoren. Er komen weer nieuwe maatregelen aan om de coronapandemie in te dammen, er is wantrouwen ontstaan richting de politiek. Rutte 3 heeft veel legitimiteit verloren en nu komt er gewoon een Rutte 4. En dan komt er ook nog die duistere winter op ons af. Mensen zijn gewoon aan het afhaken omdat ze uitgeput zijn.'' Volgens Duk geldt dat laatste vooral voor jongeren en dat was ook gisteravond te merken op straat. Zeker de helft van het aantal arrestanten bestond uit minderjarigen.

Karremans is het niet geheel eens met Duk: ''Volgens mij werd de demonstratie als excuus gebruikt om te gaan rellen. Dit heeft niks meer met een demonstratie te maken. Ik zie nu overal verklaringen voor de rellen voorbijkomen maar wat mensen vergeten is dat we in Nederland gewoon een demonstratierecht hebben. Daar wordt ook alle ruimte voor geboden.''

Gemeente en politie hebben inmiddels aangegeven met man en macht de relschoppers op te sporen om ze te kunnen veroordelen.