Fragment

30 duizend veroordeelde criminelen niet in nationale DNA-databank

  1. Fragmentenchevron right
  2. 30 duizend veroordeelde criminelen niet in nationale DNA-databank

De DNA-databank levert elke week ongeveer 85 matches van sporen en profielen op. ‘‘Door DNA-onderzoek wordt het steeds moeilijker voor criminelen om te ontsnappen. We hebben nu al heel weinig DNA nodig voor een profiel.’’ Dat vertelt DNA-deskundige Lex Meulenbroek in WNL Op Zaterdag Op NPO Radio 1. Toch zit er nog een groot gat in de databank: 30 duizenden veroordeelde criminelen staan niet in de nationale DNA-databank.

‘‘Er is in 2005 een nieuwe wet van kracht gegaan, waardoor de opsporing met DNA-onderzoek mogelijk werd. Criminelen die een misdrijf pleegden waarbij voorarrest was toegestaan, moesten DNA afstaan. Echter, 13 procent van die mensen zit niet in de databank. Deze personen zijn nu van de radar of kunnen niet gevonden worden door de politie.’’

Els Borst en Anne Faber

En dat kan kwalijk zijn in onderzoek want DNA kan een cruciale rol spelen. Dat is wel gebleken in de zaken Els Borst en Anne Faber. Ook in de zaak van Nicky Verstappen is op deze manier een verdachte in beeld gekomen. ‘‘Ik sta er zelf ook weleens versteld van wat we nu kunnen in vergelijking met bijvoorbeeld vijf jaar geleden’’, aldus Meulenbroek.