Fragment

Stand.nl: Alle landen op één lijn krijgen voor het klimaat is een illusie

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: Alle landen op één lijn krijgen voor het klimaat is een illusie

De klimaattop van de Verenigde Naties in Madrid is zondag afgerond in een teleurstelling. De bijeenkomst, die in een jaar van wereldwijde klimaatacties ambities had moeten tonen, werd anderhalve dag te laat afgesloten met een mager akkoord.

Het belangrijkste resultaat is de vage belofte dat landen in 2020 met nieuwe, ambitieuze klimaatplannen zullen komen. Andere punten op de agenda worden doorgeschoven. 

Madrid had de aftrap moeten zijn van een jaar waarin de internationale gemeenschap stappen zou zetten om de uitstoot van broeikasgassen snel zover terug te dringen als nodig is om te voorkomen dat de opwarming van het klimaat onomkeerbaar wordt en de ‘veilige’ 1,5 graad in 2100 overstijgt. Met de huidige klimaatplannen stevenen we af op een rampzalige 3,2 graad.
 
Of moeten we blij zijn met de kleine vooruitgang die wel is geboekt door zoveel landen voor een klimaattop bij elkaar te brengen? Moeten we positief zijn over het feit dat er wel een akkoord bereikt is? En kunnen we meer verwachten bij de volgende top in Glasgow? Wat denkt u?

Video niet beschikbaar