Fragment

Het Mediaforum met Wouter de Winther en Arjen Fortuin

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Wouter de Winther en Arjen Fortuin

Er was een duidelijke rolverdeling tussen de ministers en de premier tijdens de persconferenties over het coronavirus. “Rutte hield het leukste voor zichzelf”, aldus tv-recensent Arjen Fortuin. “Rutte zei, ik heb vandaag geen gemakkelijke boodschap voor u. Ik vond dat wel meevallen.” Fortuin vindt dat de echt moeilijke boodschap al een dag eerder was verteld, tijdens de persconferentie. Slob maakte toen bekend dat de scholen gingen sluiten en Bruins vertelde dat het café om zes uur dicht moest. “Vervolgens kwam Rutte vertellen wat voor overwegingen erachter lagen.”

Aan tafel zitten Wouter de Winther en Arjen Fortuin. Ze hebben het over de toespraak van Mark Rutte. Gisteren keken meer dan zeven miljoen mensen naar zijn boodschap.

Daarnaast was er aandacht voor de beeldvorming van de toespraak van Rutte in zijn torentje. “Het bureau was zelfs wat meer opgeruimd dan dat het normaal was,” zegt politiek-commentator Wouter de Winther.

Ook hebben de mediakenners het over het veranderende media-aanbod. Televisie en radio past de programmering aan in verband met het coronanieuws. Fortuin snapt wel dat programma’s als shownieuws nu minder te zien zijn tijdens deze crisis. “Het wordt eerder beschamend om een kwartier lang over het liefdesleven van Marco Borsato te praten. Dan hoor je toch bij wijze van spreken je oude moeder die alleen thuis zit denken: had je mij niet kunnen bellen?”Toch vraagt De Winther zich af hoe lang we dit volhouden. “Zeker als we ons moeten realiseren dat dit nog heel lang gaat duren, dan mogen de mensen ook nog wel een beetje vrolijkheid op het beeldbuis zien.”