Fragment

Het Mediaforum met Martha Riemsma en Frénk van der Linden

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Martha Riemsma en Frénk van der Linden

Met aan tafel Martha Riemsma, Frénk van der Linden en Spraakmakers Sharon Gesthuizen.

Van der Linden’s mediamoment gaat over de Netflix-serie Undercover. In de serie werd de naam van Yusuf Celic gebruikt. In het echt een fractievoorzitter van de PvdA in Tilburg, in de serie een schurk. Hadden de makers van de serie even moeten checken of iemand die naam droeg? En maakt het hierin uit dat hij prominent politicus is?

Het mediamoment van Riemsma gaat over licht nieuws in een barre tijd. De regionale krant Tubantia, waar zij hoofdredacteur is, heeft namelijk het volgende oproepje gedaan: ‘Heeft u hulp nodig? Of heeft u hulp in de aanbieding?’ De reacties zijn hartverwarmend. Zijn dit soort initiatieven bij uitstek geschikt voor de regionale media?

Verder gaat het over Constanteyn Roelafs, kandidaat-raadslid voor het CDA in Den Haag. Hij trekt zich namelijk terug vanwege kritiek die hij ontvangen heeft over zijn seksistische publicaties op GeenStijl. Was dat een goed besluit? En hoe lang draag je uitingen op internet mee in je volgende carrière-stappen? 

Tot slot gaat het over de Deense vereniging voor journalisten. Afgelopen week werd bekend dat twee Noorse journalisten 30 uur hebben vastgezeten in Qatar nadat zij verslag wilden doen van de werkomstandigheden van arbeidsmigranten voor het WK. Daarom raadt de Deense vereniging verslaggevers af naar Qatar te gaan. Ze zouden er niet veilig zijn, omdat het risico te groot zou zijn om opgepakt te worden. Wat voor signaal moeten journalisten uit Nederland hieruit halen? En hoe waarborgen we de veiligheid van journalisten in dit soort landen?