Fragment

Stand.nl: De Europese Unie moet snel om de tafel met Boris Johnson over de Brexit

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: De Europese Unie moet snel om de tafel met Boris Johnson over de Brexit

De Europese Unie moet de Brexit-onderhandelingen heropenen. Die eis legde de Britse premier Boris Johnson gisteren neer in een brief aan Donald Tusk, de voorzitter van de Europese Raad. 

 

Want zolang Ierland en de andere EU-lidstaten blijven vasthouden aan de ‘backstop’ voor het probleem aan de Ierse grens, is er geen akkoord over Brexit mogelijk. De backstop moet voorkomen dat er een harde grens komt tussen Ierland (EU-lid) en Noord-Ierland (onderdeel van het Verenigd Koninkrijk) als er geen definitief akkoord wordt bereikt 

 

‘We zijn klaar om, in goed vertrouwen, te onderhandelen’, liet Johnson weten. Critici verwijten Johnson dat hij alvast de schuld bij de Europese Unie probeert te leggen. Dan valt hem niks te verwijten mocht het in oktober tot een No Deal komen. Want de backstop is ononderhandelbaar, heeft de EU al meermaals laten weten. 

  

Bij zijn aantreden zwoer Johnson dat zijn land de EU op 31 oktober zal verlaten, deal or no deal. Moet de Europese Unie na de patstelling nu toch nog een keer met Johnson gaan praten om een Brexit-deal te forceren? Of moet de EU juist de poot stijf houden nu Johnson met deze grote woorden komt?