Fragment

Het Mediaforum met Sjirk Kuijper en Roos Schlikker

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Sjirk Kuijper en Roos Schlikker

Aan tafel zitten Sjirk Kuijper, Roos Schlikker en Spraakmaker Ed Kronenburg.

Het mediamoment van Schlikker gaat over de talkshow Ellen. Warner Bros doet een onderzoek naar de werksfeer bij de die talkshow, want die zou op zijn best uiterst belabberd zijn. Wat levert een dergelijk onderzoek op? Wordt een programma ook beter als de werksfeer goed is?

Het mediamoment van Kuijper gaat over een bericht in de Daily Mail. Mannen met een mondkapje zouden zich anoniemer voelen en hun ogen de kost geven. Klopt dit wel? Wat zijn de sociale gevolgen van het dragen van mondkapjes?

Op de stoep van het gemeentehuis van Oss stak gisteren Arie den Dekker zichzelf in brand. In 2018 had hij een schietpartij gehoord en daarvan melding gedaan bij de politie. Toen kort daarop zijn huis in brand werd gestoken, kwam hij in een getuigenbeschemingsprogrogramma terecht, maar dat liep voor geen meter, er werd maar geen geschikte oplossing voor hem gevonden. In een video werd de reactie van de burgemeester gedeeld, verder was er voor de pers gisteren geen mogelijkheid om vragen te stellen. Er zouden te veel verzoeken zijn om iedereen te woord te staan. Schlikker: “Daar zijn persconferenties voor; ik vind dit flauwekul”. Waarom zou er gekozen worden om slechts een filmpje en geschreven verklaring naar buiten te brengen? Had dit anders aangepakt moeten worden? Kuijper: “Dat je na een aantal uren de pers te woord moet staan is evident”. Een betrokken journalist is Jan Meeus van NRC. Hij had vrijdag nog met Den Dekker gesproken, in het weekend een oproep gemist en maandagochtend een voicemailbericht waarin de man dit aankondigde. Ingrijpend om als journalist op deze manier betrokken te raken. Zijn er protocollen voor dit soort situaties?

Tot slot: Google heeft aangekondigd dat de medewerkers tot juli volgend thuis zullen werken. Is het bedrijf daarmee een voorloper of een uitzondering? En hoe gaat het eigenlijk met media-maken-vanuit-huis? Onze mediakenners vertellen hun ervaring. Kuijper vond het in het begin lastig om geen zicht te hebben op de redacteuren. Dat heeft hij inmiddels kunnen loslaten: “Wat telt is; heb je aan het einde van de dag een goed verhaal?”