Fragment

Het Mediaforum met Mireille van Ark en Elger van der Wel

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Mireille van Ark en Elger van der Wel

Aan tafel zitten Mireille van Ark, Elger van der Wel en Spraakmaker Anneke van Zanen.

Het mediamoment van Van der Wel gaat over een stuk uit The Guardian. In het stuk van Leo Mirani, waarin hij suggereert dat er naast social distancing fysiek, we ook aan social media distancing zouden moeten doen, om zo nepnieuws tegen te gaan. Van der Wel legt uit wat hij van dit idee vindt. Op welke manieren is nepnieuws nog meer te bestrijden? Wat wordt er nu tegen nepnieuws op sociale media gedaan? Van der Wel: “Als er al gemodereerd wordt is het altijd te laat”.

Het mediamoment van Van Ark gaat over een opiniestuk in het Financieel Dagblad. Jose van Dijck, hoogleraar media en digitale samenleving, pleit voor meer ‘viralogen’. Wat wordt hier precies mee bedoeld?

En we kregen de afgelopen 24 uur een inkijkje in een wereld die ver van ons dagelijks leven af staat: die van de onderwereld, martelkamers en infiltranten. Vier dagen geleden meldde de politie dat een aantal zeecontainers van criminelen gevonden was. Maandag deelde de politie beelden van wat ze in die containers aantroffen en zag het hele land zeer heftige beelden van martelkamers. Het is een fascinerend verhaal, levert veel clicks op. Is het goed dat de politie de beelden deelt? Ze houden zelf de regie door de video’s op YouTube te zetten en niet naar een krant te sturen, bijvoorbeeld. Hoe zou de besluitvorming gegaan zijn om het naar buiten te brengen?

Verder kwamen er gisteren weer cijfers van EU Commissie naar buiten: de Europese economie krijgt het zwaarder voor de kiezen dan tot nu toe gedacht, ondanks alle maatregelen. De recessie zal dieper zijn en het herstel minder sterk dan eerder gedacht. De berichten vliegen je om de oren, maar geven zij wel een reëel beeld van onze financiële situatie? Het coronadashboard is vooral gericht op de medische kant. Van Ark vraagt zich af of het goed zou zijn om ook naar de economische kant te kijken. Bijvoorbeeld monitoren hoeveel faillissementen er zijn of hoeveel startups. Berichtgeving over economie is lastig: economen spreken elkaar vaak tegen en de economie is altijd in ontwikkeling. Hoe ga je als journalist om met tegengestelde berichten? Van Ark oppert: “In plaats van dat je elke dag iets naar buiten brengt zou je bijvoorbeeld één moment moeten pakken waarin je alles bij elkaar legt en er meer duiding aan kan geven”. Als er te veel tegenstrijdigheden zijn, moet je het dan wel dagelijks brengen? Van der Wel: “Je moet dat soort cijfers blijven delen, want het is gewoon nieuws”.

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.