Fragment

Mediaforum: recht op bronbescherming wettelijk vastgelegd

  1. Fragmentenchevron right
  2. Mediaforum: recht op bronbescherming wettelijk vastgelegd

Het recht van journalisten om hun bron te beschermen, wordt wettelijk vastgelegd. Vanavond behandelt de Tweede Kamer het Wetsvoorstel Bronbescherming in strafzaken.

Bronbescherming is essentieel voor het werk van journalisten. In de praktijk beroepen journalisten zich al decennia op dit recht, maar het was nog niet vastgelegd in de wet. Dat leidde soms tot heftige spanningen tussen overheid en journalistiek. In 2006 werden zelfs de journalisten Joost de Haas en Bart Mos door justitie vastgezet (gegijzeld) en afgeluisterd. 
Uiteindelijk werden de twee journalisten in het gelijk gesteld, maar daar moesten wel 6 jaar overheen gaan. Pas in 2012 oordeelde het Europees Hof oor de Rechten van de Mens in Straatsburg dat de Nederlandse staat en de AIVD (toen nog BVD) de rechten van de twee had geschonden. Dat recht op bronbescherming was Europees al vastgelegd en nu ook geformaliseerd in de Nederlandse wet.
We praten erover met Margriet Brandsma, oud-correspondent en journalist en Quote hoofdredacteur en Slimste Mens Sander Schimmelpenninck.