Fragment

Het Mediaforum met Wouter de Winther en Tijs van den Brink

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Wouter de Winther en Tijs van den Brink

Aan tafel zitten Wouter de Winther, Tijs van den Brink en Spraakmaker Jeroen Krabbé.

Het mediamoment van Van den Brink gaat over Tijs het interview met beoogd GroenLinks-Kamerlid Kauthar Bouchallikht bij Margriet van der Linden deze week. Van den Brink zou het anders aangepakt hebben. Hij begrijpt de communicatiestrategie van GroenLinks ook niet. Hoe kijk politiek commentator Wouter de Winther hier naar?

Voor het mediamoment van De Winther kijken we naar Amerika. Hij zag op CNN hoe de Amerikanen worstelen met de verzadiging van het corona-nieuws. Hoe zorg je ervoor dat de ernst nog doordringt bij kijkers? Doen media in Nederland het goed, met dagelijkse berichten over doden en besmettingen dat gevoel van urgentie bewaken?

We blijven in Amerika. Met de crisis in het Witte Huis lijkt een eenduidig coronabeleid ook niet tot de topprioriteit te behoren. Trump gaf deze week in zijn eigen woorden: ‘misschien wel de belangrijkste toespraak die ik ooit heb gehouden’. Trump kiest zijn eigen podium, want de omroepen lijken steeds minder aandacht te hebben voor Trump. Deze week ging een speech viral waarin een Republikeinse verkiezingsfunctionaris de president opriep om niet meer te zwijgen over doodsbedreigingen aan mensen die verantwoordelijk zijn voor de verkiezingen. Trump wil waarschijnlijk voor herverkiezingen gaan en zich verkiesbaar stellen voor 2024. Gaat hij de media-aandacht tot die tijd vasthouden?

We hebben het over oud worden. Sonja Barend presenteerde deze week haar nieuwe boek. Tijdens de presentatie zegt ze met verbijstering te kijken naar hoe oude mensen op tv worden neergezet. “Ze zitten altijd in hun rolstoel bingo te spelen, in achterlijke kleren”. Het is duidelijk dat Barend zich niet herkent in dit beeld. Heeft ze een punt?

Dan nog een interview met Europarlementariërs Rob Roos en Derk Jan Eppink in de Telegraaf. Zij zijn helder: mochten de leden van Forum voor Democratie in het aankomende referendum bepalen dat Thierry Baudet partijleider blijft, dan splitst de fractie in het Europees Parlement zich af. Naast alle beschuldigingen aan het adres van Baudet, draait het in deze politieke crisis ook om veel statutair en juridische gesteggel. Hoe gaan politiek verslaggevers hiermee om? Normaal hoeven ze niet zo diep in de statuten te graven.