Fragment

Het Mediaforum met Barbara Barend en Ward Wijndelts

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Barbara Barend en Ward Wijndelts

Aan tafel zitten Ward Wijndelts, Barbara Barend en Spraakmaker Clarice Stenger.

In zijn mediamoment wil Wijndelts het hebben over de commotie rondom Kauthar Bouchallikht, kandidaat Kamerlid voor GroenLinks. Vandaag staat een interview met haar in Trouw. Een voorlichter van GroenLinks kwam op vrijdagmiddag met dat voorstel. Is het opvallend dat zij de pers opzoekt en niet andersom? Wat had volgens Wijndelts beter gekund?

Het mediamoment van Barend gaat over het schaatsnieuws dit weekend. Wat vindt Barend opmerkelijker: dat Ter Mors stopt of dat Erben Wennemars daar zo hard over oordeelt?

Crisis bij Forum voor Democratie, nu opnieuw blijkt dat binnen de jongerentak antisemitisme en rechtsradicaal gedachtegoed breed gedeeld wordt. Partijleider Baudet wil het interne onderzoek afwachten, maar partijprominenten als Annabel Nanninga wil dat er ‘meteen keihard wordt opgetreden’. Europarlementariër Rob Roos wil zelfs dat de hele jongerenpartij gesaneerd wordt. Volgens Wijndelts is het opvallend dat dit nu pas groot nieuws is. Gisteren tweette Baudet dat hij het optreden van de JFVD uitstekend vond. Het bestuur treedt tijdelijk terug, terwijl een interne onderzoekscommissie onderzoek doet. Baudet gebruikt de term ‘trial by media’. Legt hij hiermee indirect de schuld bij de pers? Er is vooral kritiek op Freek Jansen, voorzitter van de JFDV. Hij zou in speeches refereren aan extremistisch gedachtegoed. Hoe kijken onze mediakenners hier naar?

Ook bij Rood, de jongerenpartij van de SP, rommelt het. De Rood-voorzitter Olaf Kemerink, werd geroyeerd door de SP, omdat hij ook lid is van een andere politieke partij, met sterke marxistische denkbeelden. Maar nu wordt Kemerink dus wel voorzitter van de jongerenpartij. De SP heeft eerder direct via de media laten weten hoe de vork in de steel zit; waarom ze Kemerink, en vijf andere leden, royeerden. De SP noemde hen “geradicaliseerde zolderkamercommunisten”.

Dan hebben we het over het vierde seizoen van The Crown, waar menig kijker van smult. Hoewel het een enorme hit is, is er ook flinke kritiek op dit seizoen van de Netflix-serie. Enkele prominente Britse politici, royaltywatchers en een goede vriendin van prins Charles hebben hun krachten nu gebundeld. Er wordt nu geëist dat Netflix aan het begin van elke aflevering duidelijk maakt dat het om fictie gaat. Is dat terecht? Maakt het verschil voor de beleving van kijkers?

We besluiten het Mediaforum met het Taalteam met Frank van Pamelen.