Fragment

Het Mediaforum met Mireille van Ark en Marc Josten

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Mireille van Ark en Marc Josten

Gisteren werd het overleg tussen de verschillende boerenpartijen, verzameld in het LandbouwCollectief direct gestaakt met minister Carola Schouten. Zij was niet gediend van de dreigende toon die één van die dertien partijen, Farmers Defence Force aansloeg in een naar buiten gebracht persbericht. Inmiddels hebben de boze boeren van FDF hun excuses gemaakt via het Landbouwcollectief. Is het terecht dat Schouten direct heeft gezegd we stoppen met praten? Is dit een bewuste mediastrategie? Taal die je eerst vooral op social media zag en nu ook terugziet in het debat? Volgens Marc Josten worden er door allerlei mensen dingen geroepen, maar als men ter verantwoording wordt geroepen komen er geen echte excuses. Hij zegt: “het is dan al gezegd, het gif blijft hangen. Er zijn grenzen”. 


Aan tafel zitten Mireille van Ark, Marc Josten en Spraakmaker Marco Zannoni.


Het mediamoment van Van Ark gaat over een carnavalskraker die afkomstig is van Rutgers. Met het nummer willen ze ongewenst seksueel gedrag tijdens carnaval bespreekbaar maken. Waarom weet Van Ark niet zo goed wat ze hiervan vindt? En zal het een effect hebben op carnavalsvierders? 


Josten wil het graag hebben over voorlichters die met de waarheid spelen. Door bijvoorbeeld te zeggen dat er nog geen beslissing is genomen, terwijl dat wel het geval is. In een speech tijdens de uitreiking van de prijs van Journalist van het Jaar riep Joop Bouma van Trouw en voormalig journalist van het jaar op tot een debat. Hoe kijken onze mediakenners hier naar? Zouden zij een debat over ethiek met voorlichters willen organiseren? Is liegen in bepaalde gevallen geoorloofd? En is dit een groeiend probleem in de journalistiek? 


Tot slot: De Amerikaanse president Trump is door de Senaat vrijgesproken van de impeachment procedure. Het proces is voorbij. Maar waar hebben we naar gekeken? Een show of een eerlijk afzettingsprocedure? En hoe doe je hier verslag van, als je al weet dat het toch niet tot aftreden leidt?