Fragment

Stand.nl: Het is goed dat wederzijdse instemming met seks wettelijk geregeld wordt

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: Het is goed dat wederzijdse instemming met seks wettelijk geregeld wordt

Als je twijfelt of iemand wel seks met je wil hebben, zul je expliciet toestemming moeten vragen als het aan ministers Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) en Dekker (Rechtsbescherming) ligt.

Aanranding en verkrachting zijn al strafbaar en op dit moment moet het slachtoffer bewijzen dat er verzet is geboden. Maar als iemand door angst verlamd en dus geen tegenstand kan bieden wordt vervolging moeilijk.

Daarom moet in de toekomst de sekspartner duidelijk weten of er instemming is door daarnaar te vragen. In geval van een ‘nee’ geeft dat het slachtoffer volgens de ministers een betere positie om de dader te vervolgen.

Eén van de aanleidingen is de MeToo-discussie die heeft laten zien hoe vaak seksueel overschrijdend gedrag voorkomt en hoe ernstig de gevolgen zijn. En dus is het nodig om bij wet te regelen dat dit niet kan gebeuren.

Maar wat als iemand dan nee zegt, hoe bewijst die dat de seks ongewenst was?  Gaat het wetsvoorstel wel ver genoeg, of moet we Zweden en Spanje volgen waar de toestemming echt vastgelegd moet worden?

Video niet beschikbaar