Fragment

Het Mediaforum met Gert-Jaap Hoekman en Wouter de Winther

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Gert-Jaap Hoekman en Wouter de Winther

Aan tafel zitten Gert-Jaap Hoekman, Wouter de Winther en Spraakmaker Jaap de Hoop Scheffer

Het Mediamoment van Hoekman gaat over de geruchten van grensoverschrijdend gedrag bij minderjarige meisjes van Marco Borsato en het afzeggen van zijn clubtour. Bij Nu.nl hebben jullie de geruchten nog niet genoemd, andere media als RTL en de Telegraaf hebben er al wel over bericht. Kan je geruchten publiceren zonder dat er bewijs voor is? Welke afweging is gemaakt om er nu nog geen bericht over te plaatsen? Of is dat meer iets voor de zogenaamd 'juice channels'? De Winther: "Je moet er terughoudend mee zijn als je niet weet of het klopt of als er een andere werkelijkheid is"

De Winthers Mediamoment is een bericht van ANP gisteren: "18.000 nieuwe besmettingen, geen storing" - volgens het bericht. Morgen zal dit niet gecompenseerd worden met extra hoge cijfers. Het lijkt dus ietsje beter met de coronacijfers, want de 'r' is onder de één gezakt. Vragen stellen, voorspellingen voorleggen, aan zowel de kamer als het kabinet, blijf je als journalist daar alsmaar mee doorgaan over het coronabeleid? De Winther: "Op een gegeven moet je wel iets besluiten om een land weer in een normale modus te krijgen. Die beslissing wordt heel erg bij het kabinet gelegd maar de Tweede Kamer heeft zelf ook een verantwoordelijkheid". Wordt er genoeg debat in de kamer gevoerd over de komende tijd en welke maatregelen er worden genomen op het gebied van 1G, 2G of 3G? De Hoop Scheffer: "Het is makkelijk om te zeggen wat je allemaal niet wil, maar ik hoor te weinig wat iemand dan wel wil"
Verder hebben we het over Amalia. De prinses is 18 jaar: maar er werd al een boek over haar geschreven, een documentaire gemaakt en vanmiddag is haar toetreding in de Raad van State live te volgen bij de NOS. Jarenlang hoorden we weinig over de prinses, maar nu zijn alle ogen op haar gericht. Haar verjaardag komt niet onverwacht, maar of ze zo'n spotlight had verwacht, is nog maar de vraag. Is het verstandig om haar zo lang uit de wind te houden en dan nu heel zichtbaar te maken? Haar imago is daardoor nog heel schoon. Er zijn geen foto's met bier uitgelekt, of verhalen over spijbelen naar buiten gekomen. Bij Koning Willem Alexander en zelfs bij Alexia is dat wel anders - zij zou gespot zijn met een sigaret. Is dat allemaal goed geregisseerd of is Amalia gewoon zo? De Winther: "Het is zo dat iemand van 18 nog niet veel verkeerd heeft kunnen doen"
Is er op redacties ook een discussie geweest hoeveel en wat voor aandacht er aan Amalia besteed moet worden?