Fragment

Het Mediaforum met Sjirk Kuijper en Wouter de Winther

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Sjirk Kuijper en Wouter de Winther

Aan tafel zitten Sjirk Kuijper, Wouter de Winther en Spraakmaker Wim Voermans

Het Mediamoment van De Winther gaat over een spotje van BNNVARA. Op tv vroegen zij aandacht om lid te worden en zich aan te sluiten bij de omroep. Wat was er zo opvallend aan? Grote politieke termen worden niet vermeden. Worden oude tijden herleefd met een activistische VARA? Is het jonge, snelle en wilde eraf en verandert de signatuur? En waar doen de terminologie aan denken?

Kuijpers Mediamoment gaat over de bezorging van de ochtendkrant. Het ND, waar hij hoofdredacteur van is, heeft heel veel moeite met bezorgen. Ze zijn onderdeel van de DPG groep, maar zij kampen niet als enige overal al langer met het probleem. Waar komt het probleem vandaan? Eén van de redenen is dat het Parool een ochtendkrant is geworden. Wie gaat volgen? Wie blijft een middag- en avondkrant en waar ligt de echte oplossing? En ziet De Winther dit probleem ook bij de Telegraaf?

Dan naar Prinsjesdag. De troon is gepoetst en duizenden bloemen fleuren de boel op. Maar net als vorig jaar is Prinsjesdag vooral een uitgekleed feestje. Waar gaan onze gasten op letten? Wat wordt de rol van de koning en wat kan hij doen als verbindende factor? De speech wordt geschreven door het demissionaire kabinet. Wat kunnen we verwachten?

Verder spelen Rutte, Kaag en Hoekstra de hoofdrol. Een jaar geleden konden ze nog met de borst vooruit lopen, dat zal nu anders zijn. Vooral Rutte laat zich niet zo vaak horen in de media. Is hij toch wat stilletjes geworden? Is hij veranderd? En Hoekstra was vorig jaar nog de 'kroonprins van het CDA', maar nu staat hij nu niet in het middelpunt van de belangstelling op een totaal andere manier? Hoort dat er ook een beetje bij, het ene jaar ben je populair en het andere jaar niet?
Blijft er in al deze politieke chaos aandacht voor de financiële cijfers die niet slecht zijn?

Als laatste hebben we het over de politieke impasse waar we min of meer steeds verder in wegzakken. Het begon voor een belangrijk deel bij de toeslagenaffaire. Het leidde tot de val van dit kabinet. BNNVARA zond gister de documentaire 'Alleen tegen de staat' uit, waarin vijf moeders vertelden hoe hun leven door de staat is verwoest. Was dit de manier om de boodschap nog maar eens over de brengen? Was het toevallig dat juist deze documentaire zo vlak voor Prinsjesdag werd uitgezonden?
Kuijper: “Wat zijn we voor een onbarmhartige samenleving kennelijk”