Fragment

Het Mediaforum met Arjen Fortuin en Elger van der Wel

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Arjen Fortuin en Elger van der Wel

Aan tafel zitten Arjen Fortuin, Elger van der Wel en Spraakmaker Diederik Jekel

Video niet beschikbaar

Van der Wels Mediamoment gaat over de populariteit van nieuwsartikelen over de oorlog in Oekraïne. De oorlog is nu iets meer dan een jaar aan de gang en nu blijkt: de interesse neemt af volgens een overzicht van een Amerikaanse site. Is dit een bekend verschijnsel bij nieuwsconsumenten? Krijgt de ombudsman van het NRC dit ook veel te horen?

Fortuins Mediamoment gaat over het voetbalsprookje voor de amateurs van Spakenburg. Die versloegen gisteren in de Galgewaard FC Utrecht met 1-4 en plaatsten zich als derde amateurclub ooit voor de halve finale van de KNVB Beker. Kunnen we alle clichés van de underdog weer uit de kast trekken? 

We gaan het nog één keer hebben over de ophef over de aanpassingen aan het werk van de Britse kinderboekenschrijver Roald Dahl. Een week na de ophef komt de Volkskrant-journaliste Loes Reijmer met nieuwe informatie. De conclusie: het valt allemaal wel mee. Zij bekritiseert de media-dynamiek. Hoe is die ontstaan? 
Van der Wel: "De talkshowtafel is een plek waar je zonder feiten kan roeptoeteren"

Kunstmatige intelligentie in de journalistiek, daar pleit de baas van de Duitse uitgever Axel Springer voor. Algoritmes zijn goedkoper dan mensen en daarmee blijft journalistiek in de toekomst betaalbaar. Is dat inderdaad een te verwachten toekomstbeeld? En zo ja, is dat wenselijk?
Fortuin: "Er moet altijd menselijke toezicht zijn"