Fragment

Het Mediaforum met Thomas Muntz en Arno Kantelberg

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Thomas Muntz en Arno Kantelberg

Vandaag te gast: Thomas Muntz, van onderzoeksplatform Investico, spraakmaker Paul Mosterd van de Hermitage en de Nieuwe Kerk en hoofdredacteur van Esquire en National Geographic Arno Kantelberg.

Het mediamoment van Kantelberg is het 50-jarig bestaan van Toppop. Kantelberg is hiermee opgegroeid. Wat zijn de herinneringen aan Toppop van onze mediakenners?

Het mediamoment van Muntz is een eigen onderzoek dat vandaag naar buiten komt. Welke ontdekking heeft hij met zijn collega’s gedaan? En welke journalistieke overwegingen hebben zij gemaakt tijdens hun onderzoek?

Dan gaan we naar Amerika. Volgens Donald Trump is de oplossing tegen corona nog steeds: hydro-chloriquine, dat middel waar hij al eerder lovend over was. Op het hoofdkantoor van Twitter waren ze het niet met hem eens en verwijderde een retweet van de president over dit middel. Is het goed dat Twitter ingrijpt bij dit soort tweets? Kantelberg: “Ze zullen hun handen vol hebben als Twitter dit vol wil houden”. Normaal grijpt een hoofdredacteur in voordat iets in de krant verschijnt. Zo werkt het natuurlijk niet bij sociale media. Muntz: “Het wordt pas gefilterd en beoordeeld op het moment dat het getweet is. Dat geeft de verdenking van censuur, maar dat is het niet. Het is precies wat in alle media zou moeten gebeuren; goed wegen wat de eigen standaarden zijn en of het verspreiden van iets voldoet aan die standaarden”.

En hebben de grote techbedrijven niet te veel macht? Dat vraagt het Amerikaanse congres zich af, daarom spreken de topmannen van Amazon, Google, Facebook en Apple vandaag in een hoorzitting. Hebben die bedrijven inderdaad te veel macht?

Sociale media worden ook gebruikt door onze overheid. Gisteren schreven Mark Rutte en Hugo de Jonge op hun Facebookpagina’s over hoe ze ook tijdens hun vakantie de vinger aan de pols hielden met corona, en dat er vandaag een update van het Outbreak Management Team zou komen. Kantelberg: “De tekst kwam rechtstreeks uit het vakantieadres van familie De Jonge”. Is Facebook daar een geschikte plek voor?

We besluiten het mediaforum met het Taalteam met Jan Beuving.