Fragment

Het Mediaforum met Tom Kleijn en Marcel Decraene

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Tom Kleijn en Marcel Decraene

Aan tafel zitten Tom Kleijn, Marcel Decraene en Spraakmakers Tazuko van Berkel

Video niet beschikbaar

We beginnen met het Mediamoment van Decraene. Hij wil stilstaan bij twee peilingen die de afgelopen dagen op de site van Omroep Zeeland verschenen: een peiling van Maurice de Hond én een peiling van EenVandaag en onderzoeksbureau Ipsos. Tussen die twee peilingen zit nogal een groot verschil. Hoe kan dat? Is het een goed idee om peilingen achterwege te houden voorafgaand aan de verkiezingen?

In het Mediamoment van Kleijn staan we stil bij een filmpje wat op social media rondgaat. Er zou een executie te zien zijn van een Oekraïense krijsgevangene. Wat weten we hierover? Het is nog al wat, is het wel wenselijk dat zulke beelden rondgaan? Komen zulke indringende beelden ook zo dichterbij?

Sinan Can, Ruben Terlou, Thomas Erdbrink, Bram Vermeulen, Danny Ghosen én Tom Kleijn. De Volkskrant noemt ze 'jongensmannen' die ons in hun journalistieke reisprogramma's meenemen naar gebieden waar je als kijker niet snel komt. Wat verklaart de aantrekkingskracht van zulke journalistieke reisprogramma’s?

Hoe anoniem is anoniem? In een artikel van de Volkskrant vanochtend staat een interview met de nationaal coördinator van Extinction Rebellion. Ze heet Chiara en wil volgens de krant liever niet met achternaam genoemd worden, maar die is binnen secondes op Google te vinden. Hoe anoniem ben je dan nog? Moest de Volkskrant met dit verzoek dan wel meegaan?