Fragment

Stand.nl: De druk op jong sporttalent is veel te hoog

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: De druk op jong sporttalent is veel te hoog

De excessen van mishandelde turntalenten deden sportpsycholoog Tim Koning in de pen klimmen. Volgens hem bepalen volwassenen veel te veel hoe kinderen sporten. De nadruk ligt op presteren en veel te weinig op plezier. Zeker als je beseft dat het grootste deel van de talenten de top nooit haalt.
           

Daarom stelt Koning in NRC dat plezier het uitgangspunt van sport en talentontwikkeling moet zijn. Dat leidt volgens hem tot duurzamere carrières in de sport. Kinderen die geen plezier beleven in hun sport haken eerder geblesseerd af of stoppen met die sport. Daarom stelt Koning: Laten we vol respect voor het jeugdige elan op een liefdevolle manier ruimte maken voor de ontwikkeling van talent. In de jeugdsport kan het uiteindelijk niet om iets anders draaien dan om de kinderen die zoveel van die sport houden dat ze er bijna alles voor over hebben.”


Is het een terechte oproep om plezier centraal te stellen bij de talentontwikkeling? Of is druk nu juist wat het verschil maakt tussen winnen en verliezen, de top of net eronder.