Fragment

Het Mediaforum met Margriet Brandsma en Roos Schlikker

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Margriet Brandsma en Roos Schlikker

Aan tafel zitten Margriet Brandsma, Roos Schlikker en Spraakmaker Jasper van Kuijk

Het Mediamoment van Schlikker gaat over de documentaire over Peter R. de Vries. Gisteravond was het op RTL4 te zien en het raakte haar. Waar zat dat hem in en welke bijdrages waren sterk? Wat was er vooral vernieuwend aan?
Schlikker: "Ademloos gekeken naar de docu over Peter R. de Vries"

Brandsma's Mediamoment is de Poolse mediawet die gisteren is getorpedeerd door de Poolse president Duda. Wat houdt dit in en is het een groots moment? De democratie in Polen staat onder druk en internationaal was er veel kritiek op de nieuwe wet. Is dit een voorzichtig geluid op weg naar een meer democratische regering?
Brandsma: "Dat is goed nieuws voor de Poolse journalisten"

En voor het eerst in tien jaar tijd was er gisteravond weer een VPRO Wintergasten. Inderdaad de wintereditie van Zomergasten, maar dan met internationale gasten. Er werd gister afgetrapt met de Israëlische bestsellerschrijver Yuhal Noah Harari. Is er behoefte aan zo'n gesprek in deze donkere dagen? Wintergasten is na tien jaar afwezigheid teruggekeerd. Zijn langere interviews wel gewenst? Snap jij dat televisiemakers dit te spannend vinden om te maken? Hierbij bespreken we het verschil met de korte gesprekken in talkshows...
Van Kuijk: "Het is een soort formule-televisie"

Als laatste bespreken we een onderzoek van De Volkskrant. De krant heeft met persvoorlichters, hoofdredacteuren en journalisten gesproken over welke rol de media speelt in de nieuwe bestuurscultuur. En daaruit kwam aardig wat kritiek van die persvoorlichters op de parlementaire pers. Brandsma: "Ik had een groot deja-vu gevoel, hier hadden we het vijftienjaar geleden ook al over" Het levert nieuwe aanbevelingen voor journalisten op waarvan er één is: wees milder voor politici die zich kwetsbaar opstellen. Gaat de journalistiek er te hard in? Zijn we te gehaaid op het afrekenen van personen? Er is een kramp over en weer is ontstaan..
Van Kuijk: "Een bewindspersoon die geen fouten maakt, dan is er van alles weggemoffeld"