Fragment

Stand.nl: Er moet nu worden ingegrepen om werk in de zorg aantrekkelijker te maken

  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: Er moet nu worden ingegrepen om werk in de zorg aantrekkelijker te maken

De zorgsector is zelf ziek geworden. Dit zijn de woorden van Ton Wilthagen, hoogleraar arbeidsmarkt in Tilburg. Hij reageert in de Volkskrant op cijfers van de Barometer Nederlandse Gezondheidszorg van EY.

Uit de cijfers blijkt dat het verzuim is gestegen naar een recordhoogte van 5,9 procent. Daarnaast was het verloop in 2018 bijna 16 procent, het hoogste niveau in jaren.

‘We zijn een heel eind van huis geraakt door de bezuinigingen tijdens de crisis en de jaren daarna. Het herstel zal lang duren’, aldus Wilthagen. Het kabinet heeft met miljardeninvesteringen, verschillende actieplannen en overheidscampagnes geprobeerd het werk in de zorg aantrekkelijker te maken. 

De ministers De Jonge en Bruins en staatssecretaris Blokhuis kwamen met een gezamenlijke verklaring: ‘We zien gelukkig dat steeds meer mensen kiezen voor een baan in de zorg. Tegelijkertijd moeten we ervoor zorgen dat we deze mensen ook vast weten te houden. Minder overbodige regels, een normale werkdruk, vaste contracten.'

Maar ondanks alle investeringen en campagnes lijkt het niet te lukken de sector gezond te krijgen. FNV Zorg & Welzijn is duidelijk: het is code rood. Is de sector wel te redden op korte termijn? Of moeten we accepteren dat het herstel jaren gaat duren?  

Bent u zelf werkzaam in de zorg en ondervindt u problemen met de werkdruk en overbodige regels? Of gaat u juist iedere dag met veel plezier en goede moed naar uw werk? Wij horen graag van u.