Fragment

Het Mediaforum met Sjirk Kuijper en Aylin Bilic

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Sjirk Kuijper en Aylin Bilic

Aan tafel zitten Sjirk Kuijper, Aylin Bilic en Spraakmaker Hubert Smeets.

Het mediamoment van Bilic gaat over het nieuws dat de Onderwijsinspectie bijna alle plannen voor nieuwe middelbare scholen heeft afgewezen, vooral omdat ze niet aan de eisen van burgerschapsonderwijs voldoen. Bij een aantal scholen werd specifiek genoemd dat het om vijf islamitische scholen ging. In hoeverre is dat journalistiek gezien relevant?

Het mediamoment van Kuijper gaat over de media-aandacht voor een mogelijke kerkscheuring, waar Nieuwsuur over berichtte. Het valt Kuijper op hoe de dynamiek veranderd als landelijke media over dit onderwerp bericht.

Dan: bij de Belastingdienst is sprake geweest van Institutioneel racisme. Dat schreef staatssecretaris Van Rij in een brief aan de Tweede Kamer. Doet die constatering recht aan het leed van gedupeerden in de toeslagenaffaire? En hoe kan het eigenlijk dat de brief van het kabinet eerder in handen was van journalisten dan van leden van de Tweede Kamer? Is dat een opzettelijke strategie? Staatssecretaris Marnix van Rij deed gisteren in Nieuwsuur zijn best één en ander uit te leggen. Maar ook begrip uit te stralen en te vertellen wat er mee gedaan wordt. Is dat gelukt?

Tot slot hebben we over het aangekondigde vertrek van de hoofdredacteur van NOS Nieuws, Marcel Gelauff. Die kondigde gisteren zijn afscheid aan als 'de baas van het journaal'. Per september vertrekt hij na ruim twintig jaar bij de NOS. Gelauff trad in 2003 in dienst bij de NOS. Sindsdien is er veel veranderd. Wat is het grootste verschil tussen het journaal van toen en nu?