Fragment

Stand.nl: Het openbaar vervoer moet net als in Luxemburg gratis worden

foto: ANPfoto: ANP
  1. Fragmentenchevron right
  2. Stand.nl: Het openbaar vervoer moet net als in Luxemburg gratis worden

In Luxemburg kun je vanaf deze zomer gratis met het openbaar vervoer reizen. Minister-president Xavier Bettel wil hiermee vooral mensen uit de auto krijgen en zo het fileleed verminderen en de uitstoot van uitlaatgassen verminderen.

Vooral in de hoofdstad Luxemburg Stad staan lange files omdat er dagelijks 400.000 mensen voor het werk de stad inrijden. Het openbaar vervoer was al gratis voor jongeren onder de 20 jaar, maar dat zal het in de toekomst voor iedereen worden. Nog niet duidelijk is wat er wordt gedaan aan het verschil tussen eerste en tweede klas, maar dat het wordt doorgevoerd, is zeker. In Luxemburg wonen 600.000 duizend mensen, maar bijna 200.000 mensen komen dagelijks vanuit Frankrijk, België en Duitsland de grens over omdat zij in Luxemburg werken. Ook die buitenlanders krijgen een gratis kaartje voor de bus en de trein. Hiermee wordt Luxemburg het eerste land met gratis openbaar vervoer voor iedereen.

Zou deze maatregel ook een goed idee zijn voor Nederland? Krijgen we hiermee de Nederlandse automobilisten uit die vervuilende auto en in de schonere trein, tram en bus? Zou dit de oplossing zijn voor het verminderen van de uitstoot van uitlaatgassen en het verkorten van de files? En niet te vergeten, minder mensen op de overvolle wegen, betekent toch ook gelijk meer verkeersveiligheid?