Fragment

Het Mediaforum met Pieter Klok en Paul Jansen

  1. Fragmentenchevron right
  2. Het Mediaforum met Pieter Klok en Paul Jansen

Aan tafel zitten Pieter Klok, Paul Jansen en Spraakmaker Margriet Brandsma.

Het mediamoment van Jansen gaat over de raketlancering van SpaceX gisteravond. Er kwam kritiek op de berichtgeving over deze test. Commentaar was dat het negatieve benadrukt wordt, terwijl de rest van de testvlucht goed was. Gebeurt dit vaker met berichtgeving? Jansen: “Een vliegtuig dat veilig land is geen nieuws”.

Klok wil stilstaan bij het nieuws uit Groot-Brittannië over het vaccineren. Waarom spitste hij zijn oren bij dit nieuws? Het vaccineren is van start gegaan en verloopt tot nu toe goed. Het is natuurlijk een meevaller voor de Britten in een tijd waar er alleen maar slecht nieuws komt over de Brexit. Klok: “De Britten kunnen meteen zien wat het voordeel is van je eigen koers varen”. Hoe doet Nederland het, in vergelijking met Engeland? Jansen: “De crisiscommunicatie in Nederland is redelijk goed op orde, maar het crisismanagement totaal niet”.

In Den Haag wordt de World Press Freedom Conference gehouden. Het motto van de conferentie is Journalism without Fear of Favour. Oftewel “Journalistiek zonder angst of voorkeur”. Een conferentie over het belang van de persvrijheid in de wereld. In het afgelopen jaar zijn ten minste 42 journalisten gedood zijn vanwege hun werkzaamheden. We praten erover met twee hoofdredacteuren. Hoe gaat de Telegraaf om met het toenemend aantal dreigingen? Jansen: “Wij hebben daar als redactie een zero tolerance beleid op; wij doen altijd aangifte”. Heeft Brandsma, in haar tijd als verslaggever, ook wel eens bedreigingen meegemaakt? Humberto Tan is aanwezig bij de conferentie, we bespreken met hem de verhalen die hij al gehoord heeft. Geweld tegen journalisten komt ook veel voor in het buitenland. Kun je hier vanuit Nederlands iets tegen doen? Welke overwegingen maak je voordat je een correspondent naar het buitenland stuurt?